Сенаторка: Трамп да поднесе оставку због сексуалних оптужби

ВАШИНГТОН: Демократска сенаторка из Њујорка Кирстен Џилибренд изјавила је за "Си-Ен-Ен" да би председник САД Доналд Трамп требало да поднесе оставку због оптужби за сексуалне нападе на жене.
donald tramp
Фото: Tanjug (AP Photo, Pablo Martinez Monsivais)

"Председник Трамп је, судећи по овим женама, починио напад и то су веома кредибилне оптужбе за неодговарајуће понашање и деловање за које се кривично одговара и он би требало да буде под пуном истрагом и требало би да поднесе оставку", казала је Џилибрендова у понедељак увече у емисији коју Кристијан Аманпур води на овој америчкој телевизији.

"Си-Ен-Ен" је у прилогу представио Џилибрендову као "водећи глас у Конгресу када је у питању борба против сексуалних напада у војсци".

"Ове оптужбе су кредибилне, оне су бројне. Чула сам сведочења тих жена и многа од њих су срцепарајућа", рекла је сенаторка.

Она је додала да би, уколико Трамп "одмах не поднесе оставку", Конгрес "требало да обави одговарајућу истрагу његовог понашања и учини да он одговара за то".

Жене које су прошле године оптужиле председника САД Доналда Трампа за недолично сексуално понашање, обновиле су данас оптужбе и поручиле да би Конгрес требало да истраже њихове наводе, пренео је "Глас Америке".

Наводи се да је Рејчел Крукс, једна од ове три жене која је оптужила Трампа да ју је присилно пољубио пре 12 година док је радила на рецепцији у седишту његове компање у Њујорку, рекла је да би чланови Конгреса требало "по страни да оставе политичку припадност и истраже Трампову историју недоличног сексуалног понашања".

Круксова је говорила на конференцији за новинаре уз Саманту Холвеј, која тврди да је Трамп непозван ушао у гардеробу за време избора за мис САД 2012. и Џесику Лидс која је оптужила председника да ју је непримерено додиривао и љубио док је седела поред њега у авиону, крајем 70-тих година прошлог века.

"Глас Америке" подсећа да је током прошлогодишње председничке кампање, више од 12 жена оптужило Трампа за недолично сексуално понашање и узнемиравање у периоду од неколико деценија, али је он тада демантовао све оптужбе. Уочи избора, објављен је и видео снимак актуелног председника како се хвали да може женама да уради било што зато што је славан.

Бела кућа је у понедељак поново оценила да је реч о "лажним тврдњама".

"О овим лажним тврдњама, које су у већини случајева оспорила сведочења очевидаца, дуго се расправљало током прошлогодишње кампање и амерички народ је изнео свој став, обезбеђујући му одлучујућу победу", саопштено је из Беле куће, уз оцену да је реч о политички мотивисаним оптужбама.

"Глас Америке" наводи да су оптужбе против Трампа обновљене у тренутку када се моћни људи из света политике, забаве, медија и бизниса суочавају са отказима и оставкама због навода о сексуалном злостављању.

И док Трамп тврди да су оптужбе против њега лажне, једна од његових кључних сарадница, амбасадорка у Уједињеним нацијама Ники Хејли, саопштила је у недељу да би "требало саслушати све жене које оптуже неког за сексуално злостављање".

На питање да ли Трампова победа на изборима значи да су бирачи донели одлуку у његовом случају, Хејли је одговорила да је "то на људима да одлуче".

"Знам да је он изабран, али би жене увек требало да буду у могућности да изнесу своју причу и сви ми требало да будемо спремни да их саслушамо", казала је америчка амбасадорка у УН.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести