Рогозин: Само ће Русија градити енергетска постројења Сирије

МОСКВА/ДАМАСК: „Русија ће бити једина земља која ће учествовати у обнови сиријских енергетских постројења, изјавио је данас потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин, након што је у Сирији разговарао са председником те земље Башаром ал-Асадом, јављају руски медији.
Dmitrij Rogozin  Foto Tanjug/Ž.Žestić, архива
Фото: Tanjug

У данашњем разговору с Рогозином у сиријској бази Хмеимим, Асад је милиције које уживају подршку САД на истоку Сирије описао као "издајнике", а истовремено је поздравио улогу УН у сиријским изборима, под условом да је повезана са сиријским суверенитетом, саопштио је Асадов кабинет, преноси Ројтерс.

Према Рогозиновим речима, "Асад је данас рекао да Сирија нема жељу да сарађује са компанијама из земаља које су у неком тренутку издале Сирију", наводи британска агенција.

"Сиријско руководство би желело да сарађује само са Русијом... у поновној изградњи свих енергетских постројења земље", истакао је Рогозин, јавља руска агенција РИА Новости.

Агенција Интерфакс пренела је Рогозинову изјаву да ће Русија и Сирија основати заједничку компанију за експлоатацију сиријских лежишта фосфата, док РИА наводи како је он рекао да Москва планира да искористити сиријске луке за увоз руских житарица у Сирију и друге земље, као што је Ирак.

"То су веома важни споразуми који ће нам омогућити да победимо у овом рату", закључио је Рогозин, преноси Интерфакс.

Рогозин је то рекао недељу дана након што је руски председник Владимир Путин наложио почетак повлачења "значајног дела" руског војног контингента из Сирије, изјавивши да је њихов посао у великој мери завршен, напомиње Ројтерс.

Британска агенција, поводом данашњег Асадовог коментара, наводи да је међународна коалиција против Исламске државе, на челу са САД, војно подржала Сиријске демократске снаге (СДФ), алијансу курдских и арапских миција која сада контролише скоро четвртину Сирије.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести