Војводина наставља нову европску причу

Одбојкаши Војводине НС семе забележили су две победе (3:0 и 3:1) над Барком Кажањијем из Украјине и пласирали се у осмину финала ЦЕВ Купа.
Nikola Peković, Miloš Vemić i David Mehić/F. Bakić
Фото: Ф. Бакић/ Никола Пековић, Милош Вемић и Давид Мехић

Новосађани су, после помало изненађујуће максималне победе у Лавову, на свом терену савладали добро познатог ривала из Украјине и оверили пласмана међу 16 најбољих екипа другог по квалитету европског клупског надметања и наставиће своју европску причу двомечом с пољском Решовијом.

У реваншу је Новосађанима за пролаз било довољно два освојена сета, иако се о томе није причало и размишљало се само о победи, али трећи период игре реванша израстао је у причу за себе. Било је успона и падова, нечега што може да се припише младости и неискуству црвено-белих, али успели су да у тешким тренуцима пређу све препреке и да се пласирају даље.

- Утакмица је била тешка, ривал је дошао растерећен. Квалитетни су и искусни, а вратио им се и дизач који није играо на првом сусрету, који им пуно значи. Велика ствар за нас је што смо издржали психолошки притисак, мислим да нас је помало успавао резултат из Украјине и олако смо ушли у меч. Незадовољан сам што смо испустили други сет, а и трећи смо могли много раније и убедљивије да завршимо. Ипак, то је данак играња среда -субота у новембру и децембру, истрошени смо и долазак Шормаза и Сухињина ће донети искуство и свежину екипи за предстојећи дуел са Звездом, али и у наставку у борбама на три фронта – рекао је шеф стручног штаба Војводине НС семе Неџад Османкач.

Неколико нетипичних потеза успавало је Новосађане крајем другог сета, али су успели да преломе у психилошком смислу и да нађу излаз из проблема.

- Десиле су нам се нетипичне грешке, они су добро сервирали. Колико је предност победити у првом мечу, толико и није, јер психолошки је лакше освојити сва три, него два сета за пролаз. Мало је то теже објаснити, али то се дешава. Барком је одиграо боље него у првом мечу, зато је било нешто теже, али можемо да будемо задовољни – закључио је Османкач.

Најискуснији у редовима црвено-белих Милош Вемић још једном је показао зашто је поново доведен у матични клуб. Управо он је заблистао у битним моментима трећег сета и био покретачка снага актуелног шампиона Србије.

- Урадили смо велику ствар. После победе у првом мечу нема бенефита, све се решава у другом, мораш да победиш. Играчи су истрошени, има неких ситних повреда и код већина нас се види умор зато ће нам ова пауза добро доћи. Свака европска утакмица је ново искуство, Барком је играо веома добро, био слободнији и то се видело. Било је код нас великих грешака, али срећом нису утицале на наш пролаз и радујем се што ћемо моћи да одмеримо снаге са Решовијом која је институција европске одбојке. Нисмо желели да нам се понови Тулуз, а надам се да ћемо напредовати до наредних утакмица  – рекао је Вемић.

М. Ристић

Чека се публика

Иако се реванш меч с Баркомом играо на други дан Светог Николе, тешко да постоји оправдање за навијаче најбољег одбојкашког клуба у Србији. На трибинама велике сале Спенса било је тек око 300 гледалаца, што свакако није слика која треба да се пошаље у одбојкашку Европу.

Први сусрет с пољском Асеко Решовијом Војводине НС семе играће у Новом Саду 17. јануара, а реванш је 31. јануара у Жешову и можемо само да се надамо да на првом мечу млади шампиони наше земље имати подршку какву заслужују и помоћ ка још једном успеху у Европи.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести