Три године ЕУ пројекта: Посао добило 5.300 незапослених

НОВИ САД: Завршена је имплементација пројеката “ЕУ помоћ теже запошљивим групама” и “Техничка помоћ за управљање директним грантом у области политике запошљавања”, који је финансирала Европска унија, а у оквиру којих су унапређене мере активне политике запошљавања.
Nacionalna služba za zapošljavanje Foto: Nacionalna služba za zapošljavanje
Фото: Национална служба за запошљавање

Према речима директора Националне службе за запошљавање Зорана Мартиновића, резултати постигнути у оквиру трогодишње имплементације овог пројекта су импресивни.

У оквиру трогодишње имплементације пројекта ”ЕУ помоћ теже запошљивим групама” у активности је било укључено више од 27.000 незапослених, а 5.300 особа се запослило, објаснио је Мартиновић.

Овај пројекат је директни грант који је додељен Националној служби за запошљавање из програма претприступне помоћи, како би се смањила незапосленост теже запошљивих група на српском тржишту рада.

Пројекат је финансирала Европска унија са 6,5 милиона евра, а суфинансирала Национална служба за запошљавање са 3,6 милиона евра.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар  истакла је да је један од кључних ресурса за раст било које земље људски капитал.

Пројекат је имао позитиван утицај на редефинисање мера активне политике запошљавања за угрожене групе, али и на износ средстава који се за ове мере издваја у буџету, истакла је Матеја Норчич Штамцар.

У оквиру пројекта ЕУ помоћи теже запошљивим групама радило се и на професионалној оријентацији и каријерном информисању, где је НСЗ такође постигла добре резултате.

Национални директор пројекта и заменик директора НСЗ Драган Сикимић истиче да је отворено чак 60 нових клубова за тражење посла и 20 центара за информисање и професионално саветовање, постављено је 80 самоуслужних радних станица у просторијама локалних самоуправа и филијалама НСЗ широм Србије.

Обуку у Клубу за тражење посла, која је осмишљена у циљу савладавања техника и вештина неопходних за активно тражење посла, прошло је више од 4.000 незапослених, а више од 1.000 се после тога запослило. Каравани запошљавања су пилот мера у оквиру  које је више од 5.000 особа информисано о услугама НСЗ и више од 1.000 незапослених уведено у евиденцију, рекао је Сикимић.

Поред тога, указао је Сикимић, посебна пажња посвећена је незапосленима који спадају у теже запошљиву категорију кроз организовање обука према тржишту рада.

Осмишљено је и спроведено 47 врста обука које је похађало више од 4.400 незапослених, међу којима је највише дугорочно незапослених.

Обуке су имале су исти циљ - подршка професионалном развоју појединаца како би кроз нова знања и вештине постали конкурентнији на тржишту рада и брзо дошли до запослења, што се и догодило у случају 966 незапослених, који су прошла обуку. Ту је и програм за приправнике, у који је било укључено 264 приправника у руралним подручјима, од којих је 184 младих остало да ради.

Захваљујући средствима ЕУ ове године је финансирано запошљавање више од 1.300 особа кроз јавне радове, објаснио је Сикимић и додао да је Европска унија доделила је Националној служби за запошљавање још један директни грант из претприступног фонда чија ће имплементација почети у јануару наредне године.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести