Национални план за 2018-ту: Посебни програми за вишкове запослених

  Пред крај прошле године , Влада Србије усвојила је  Национални акциони план запошљавња за 2018.годину.  Национална служба за запошљавање спроводиће активне мере запошљавања за чега је обезбеђено 3.650.000.000,00 динара из средстава доприноса за случај незапослености, док је за реализацију мера професионалне рехабилитације и подстицања запошљавања особа за инвалидитетом обезбеђено 550.000.000,00 динара из буyетског фонда за професионалну рехабилитацију и подстицање запошљавања особа са инвалидитетом.
1
Фото: Dnevnik.rs

Од тог новца део је намењен вишку запослених који ће неминовно бити како се приводи крају приватизација.

Такође, обезбеђен је из директног гртанта НСЗ из ИПА 2013 програмског циклуса, износ од 554.065.000,00 динара за спровођење мера активне политике запошљавања у оквиру финансијског плана НСЗ за ову годину. Планирана су и у финансијском плану НСЗ за ову годину и средства у износу од 750.000.000,00 динара за реализацију мера активне политике запошљавања предвиђених локалним акцоним плановима запошљавања која се обезбеђују из буyета аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе.Ове године помоћ од НСЗ добиће сви они незапослени који заиста траже запослење, а пре свега теже запосливе групе где предњаче млади до 30 и старији од 50 година, као и они без било какве квалификације.        Део акционог плана запошљавања у овој години, а тиме и део средстава ,  намењен је вишку запослених. Наиме, према оцени НСЗ пакет услуга за вишкове запослених у овој години било је неопходно припремити, јер се очекује да  ће због завршетка  процеса реструктирања, као и због рационализације јавног сектора, доћи до њиховог прилива на евиденцији незапослених . Пакет услуга за вишкове незапослених који за ову годину припрема НСЗ подразумева неколико корака и то у зависности од тога да ли су у питању активности којима се реагује унапред, пре престанка радног односа или након пријаве на евиденцију незапослених.

У документу “ Књига Савеза самосталних синдиката Србије 2017” , коју је сачинила ова синдикална организација, наведено је да је за решавање остало још 144 државне фирме  у којима има 43.595 радника. Од тог броја, према наводима синдиката, за 86 фирме поступак је обустављен и не зна се када ће се наставити, али је сасвим извесно да држава мора решавати статус радника. Како је одређено да се , између осталог, статус радника решава и кроз вишак запослених којима држава исплаћује 200 евра по години радног стажа, неминовно је да већи део, мањи ће отићи у пензију, дође на евиденцију незапослених. Да је то неминовност, потврђује и усвојени Национални акциони план запошљавања за 2018.годину.

Како би вишкови запослених због завршетка процеса реструктуирања, као и због наставка рационализације јавног сектора, били “спремно” дочекани у НСЗ већ имају припремљен програм за њихов дочек. Тако ће се за део њих радити превенција незапослености односно покушати да реши њихов статус пре него што се они пријаве на евиденцију НСЗ. Обављаће се информативни састанци са послодавцем који се суочава са вишком запослених и синдикатима и са потенцијалним вишковима запослених у просторијама послодавца и организовати саветовањ за запошљавање вишкова запослених који су се изјаснили да желе индивидуално саветовање. На основу попуњеног упитника или индивидуалног разговора са саветником за запошљавање, вишкови запослених ће се укључивати у клуб за тражење посла – петодневни програм посебно дизајниран за вишкове запослених, радионицу за психолошку подршку планирању каријере – једнодневни програм посебно намењен вишковима запослених, обуку за развој предузетништва и обуку за активно тражење посла.

 Други програм намењен је вишковима запослених након што се пријаве на евиденцију незапослених. НСЗ ће приоритетно укључивати вишкове запослених у програме и мере активне политике запошљавања. Посебно ће се извшрити процена запошљивости лица, затим утврдити индивидуални план запошљавања и одредити мере које су најпогодније за активацију и унапређење запошљивости, а биће организовано и посебно информисање о могућостима и предностима улагања отпремине у самозапошљавање , удруживање отпремине ради запошљавања .

Такође, НСЗ ће, у циљу превенирања дугорочне незапослености, односно брже реинтеграције на тржиште рада вишкова запослених, интензивирати посете послодавцима, посебно у јединицама локалне самоуправе у којима се планира реализација програма решавања вишка запослених, са циљем прикупљања података о потребама за запошљавањем.

 Љ.Малешевић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести