Брнабић: Креативне индустрије имају велики потенцијал за Србију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са оснивачем музичког фестивала „Exit“ Душаном Ковачевићем и председником Управног одбора фестивала Иваном Петровићем с којима се сагласила да креативне индустрије имају велики потенцијал за српску привреду, отварање нових радних места и додатно подижу углед Србије у свету.
brnabic egzit5, vlada srbije.jpg
Фото: Vlada Srbije

Премијерка Брнабић честитала је „Exit“ тиму на недавно освојеној награди за најбољи европски фестивал у Холандији, другој за мање од пет година. Она је додала да је велики успех за организаторе и Србију што је фестивал из наше земље, који се такмичио у конкуренцији од 350 фестивала из више од 35 земаља, добио вишемилионску подршку публике, а затим и потврду жирија састављеног од највећих имена светске музичке индустрије.

„Поносна сам на све у „Exit“ тиму, јер су својим трудом, знањем и идејама победили чак и оне што имају многоструко већи буџет“, рекла је Брнабић.

Председница владе је указала и на значај креативних индустрија у Србији које је студија Светске банке оценила као један од најбрже растућих сектора наше привреде и које, према доприносу економском развоју, представљају пети сектор у нашој земљи.

„Креативне индустрије не само да имају велики економски потенцијал, већ утичу на то да наши људи остају у земљи, слободно изражавају своју креативност и овде развијају свој посао. Верујем да ће развој креативних индустрија омогућити редефинисање наше културне дипломатије и изградњу другачије слике о Србији у свету“, рекла је Брнабић.

Оснивач „Exit“-а Душан Ковачевић рекао је да успех припада целој земљи и да је тиме задовољство за освајање награде још веће.

„Од почетка радимо на томе да у нашој земљи успоставимо један од главних центара креативних индустрија у Европи и свету, а након што смо у Нови Сад и Србију донели и титулу Европске престонице културе, те другу титулу најбољег фестивала у Европи, тај некадашњи сан данас већ постаје стварност“, рекао је Ковачевић.

Делегација „Exit“-а и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић представили су председници владе идеју реконструкције новосадске „Кинеске четврти“ у „Креативни дистрикт“, што је један од пројеката шире иницијативе „Нови Сад – престоница културе 2021“.

Ковачевић је захвалио Влади Србије на подршци и додао да је сада прилика да стратешки развијамо креативне индустрије и туризам, као два мотора економског развоја наше земље. Ковачевић је победу посветио свим грађанима Србије и Балкана, и додао да верује да ће „Exit“ фестивали у Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Румунији и Црној Гори изградити нове мостове, поготово међу младима „који су главна шанса да изградимо неку лепшу будућност целог региона“.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести