Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио награду „Луча”

ИРИГ: Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је  у име владе награду “Луча” од Прве српске читаонице у Иригу, основаној давне 1842.године.
s
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Ова награда се додељује институцијама и појединцима који су највише допринели развоју културе на територији општине Ириг.

Награда је додељена за славу Општине Ириг Светог Трифуна, заштитника виноградара, која је свечано приређена у згради Општине у присуству владике Василија и многих суграђана, да би се прослава наставила у Првој српској читаоници. Председник Покрајинске владе обишао је и реновирану кућу Борислава Михајловића Михиза, која ће представљати једну од туристичких атракција овог места, али и мултимедијални центар, у којој ће се налазити спомен соба са Михизовим стварима и бити место одржавања многих културних манифестација. Такође, јуче је откривена и плоча спомен херојима “Битке на шанчевима” у порти Успенске цркве у Иригу, од које је прошле године обележено 300 година, а током које је страдало 300 храбрих бораца у борби против 7.000 Турака.

Мировић каже да је ово велико признање за Покрајинску владу и за њен рад на обнови културних установу у Иригу, обновљена је кућа Михизова кућа, зграда Касине у Врднику, где ће бити смештен један део успомена на велику песникињу Милицу Стојадиновић Српкињу, која је родом из Врдника, али и друге установе. Ово је такође и обавеза Владе да настави са улагањем у културу.

 

Прва српска читаоница светионик културе

Игор Мировић каже да је Ириг много више од географске одреднице, он је симбол просвећености и просветитељства, истрајности и трајања, стварања традиције и оданости тој традицији.

-Српска читаоница у Иригу била је сравњена до темеља, а књиге које су преостале налазиле су се у кућама грађана на позајмици, али је поново дигнута из пепела и постала светионик културе, не само у Срему и нашој Војводини, већ и у целом српском народу- истиче Мировић и додаје да зато ни обнова Михизове куће није била ни политичка, ни дневна одлука, већ је израз дубоког поштовања и свести да само чувањем успомена на оне највеће међу нама, најбоље доприносимо културном развоју. Доситеј Обрадовић је недалеко у Хопову отпочео монашки живот, а Милица Стојадиновић Српскиња оставила дубок песнички траг, али и многи други, сликар Васа Ешкићевић, учитељ Стеван Јелкић.

У Првој српској читаоници су  додељене награде и нај читаоцима, као и захвалнице, а деца су побрала највеће аплаузе.


- Ириг је деценијама био на маргинама економског и друштвеног живота у односу на друге сремске општине и видели сте да полако обновом културних здања, улаже се и на свим другим пољима, обнавља инфраструктура, биће реконструисан пут од Јаска до Врдника- каже Мировић и напомиње да ће бити изграђен и гасовод, јер је Ириг једина општина у целој Војводини која нема свој гас.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Према његовим речима, у скоријој будућности, можемо да очекујемо и изградњу Фрушкогорског коридора, који ће изместити теретни саобраћај из ове општине.

- На све могуће начине ћемо помагати и даље ову општину, јер је циљ да се људи ту задрже, сачувају културне вредности и да се на овим великим и дубоким темељима које општина Ириг има и својим институцијама у нашем народу, она одржи и у будућности - истиче Мировић.

Општина је спремна и пројектно одговорна, и у будућности ће све њене потребе бити финансиране из буyета Покрајине, истакао је Мировић и додао да је. једна од највећих инвестиција свакако Фрушкогорски коридор, за који је завршен пројекат.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић


Откривена спомен-плоча херојима Битке на шанчевима

Председник Удружења „Еустахија” Авакум Квас и члан градског већа за културу Општине Ириг каже да је Општина била финансијер спомен плоче код Успенске цркве у Иригу, а да је прошле године прослављено 300 година од битке под називом “300 од 300”.

- Грци имају причу о 300, а о нашој се ништа не зна, те је Удружење покренуло иницијативу да се ода почаст и нашим борцима, како би што више људи било упознато са тим, јер није мала ствар да 300 људи стане пред војском од 7.000 бораца - истиче Квас. Он додаје да Ириг има богату историју и културно наслеђе и имају у плану да ревитализују многе ствари, поготово што су и они део европске престонице културе 2021. Спомен-плочу је открио командант гарнизона Сремска Митровица потпуковник Борислав Крњајић, док је Војска Србије давала свечану стражу. Плоча је постављена уз подршку Општине Ириг, а уз благослов СПЦ.


- Раде се припреме на решавању имовинских односа, све друго је у надлежности Владе Републике Србије и у наредних десетак дана оформићемо један технички тим за преговоре са потенцијалним финансијерима и извођачима радова и даље је тај пројекат у рукама тима и Владе РС, способности да се од укупних средстава које држава има овај посао финансира, за који се боримо свакодневно, јер је он значајан и за Руму, и за Ириг, Нови Сад, а у ширем смислу и за везу са Републиком Српском, која постаје све актуелнија и ми од наше иницијативе и залагања нећемо одустати - истиче Мировић.

Прошле године, ова општина била је водећа по остварености конкурса, подстицаја и пројеката, те су на основу тога добили близу 500 милиона динара улагања за инвестициони буyет. Каква ће бити ова година, зависи од њих самих.

- У последњих годину дана Ириг је много спремнији него што је био раније, како са квалитетом, тако и бројем пројеката. Они су ове године код Управе за капитална улагања конкурисали по свим линијама и једна су од ретких општина која је успела да конкурише на све конкурсне линије и добила средства за многе пројекте - каже Мировић.

У току је реконструкција вртића у Врднику, а припрема се реконструкција Основне школе “Доситеј Обрадовић”у Иригу. Такође, ради се и гребенски пут, за који је Ириг индиректно везан, а на тај начин више туриста из Новог Сада и Београда посетиће Ириг.

Маша Стакић

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести