Представљена капитална монографија из прошлости Бечеја

Монографија је имала тројицу рецензената, протојереја–ставрофора проф. др Владимира Вукашиновића, протојереја Радомира В. Поповића с Богословског факултета у Београду и др Александра Касаша
Autori posle prezentacije potpisivali knjigu Foto: Dnevnik.rs
Фото: Аутори после презентације потписивали књигу Фото: Дневник.рс

БЕЧЕЈ: На захтев аутора, Снежане Илић, Немање Карапанџића и мр Недељка Стојковића, презентација монографије „Изгубљено српско сакрално наслеђе на тлу Старог Бечеја“ почела је молитвом, коју је изрекао Петар Бикар, свештеник храма СПЦ посвећеног Светом великомученику Георгију у Бечеју. Упознавање са капителним делом за локалну историју у издању Градског музеја Бечеј и финансијску помоћ Министарства културе и информисања одржано је у свечаној сали Народне библиотеке Бечеј, а бројне суграђане са ауторима у име домаћина упознала је Елизабета Шијачић. Монографија је имала тројицу рецензената, протојереја–ставрофора проф. др Владимира Вукашиновића, протојереја Радомира В. Поповића с Богословског факултета у Београду и др Александра Касаша, који се и обратио на промоцији:

„Књига је користан прилог историји Старог Бечеја од оснивања до половине 20. века. С обзиром на то да су изнете многе чињенице датог времена, штиво није само користан прилог историји Старог Бечеја, већ попуњава знање и осветљава живот Старобечејаца“, нагласио је др Александар Касаш.

Презентацију је отворила Снежана Илић и као дипломирани теолог говорила о религиозним приликама које су претходиле стварању насеља. Мр Недељко Стојковић из Историјског архива Сента, Одсек за архивску грађу Бечеј, осветлио је  део који је претходио насељавању Бечеја с десне стране Тисе 1694. године и период до 20. века, а кустос историчар Градског музеја Бечеја Немања Карапанyић је презентовао период прве половине 20. века.

„Поделили смо се само за презентацију, док у писању није било такве стрикне поделе“, појаснио нам је Немања Карапанyић.“Књига је штампана у тиражу од 600 примерака и може се купити по популарној цени од 1.000 динара у књижари „Папирус“ и просторијама Туристичке организације Бечеј.“

Аутори су открили добар део онога што је смештено између корица монографије, па су сви, готово, 75 минута с великом пажњом пратили излагање. Иако је доста тога речено, остало је знатно више да се открије читајући књигу.

Ауторски тим Стојковић-Карапанџић ушао је и у писање књиге о спорту у Бечеју, у времену између два светска рата. Још су у фази истраживања, а онда ваља очекивати нову публикацију.     

В. Јанков

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести