Триван: Две оптужнице због одлагања опасног отпада

БЕОГРАД: Министар заштите животне средине Горан Триван каже да су до сада подигнуте две оптужнице за непрописно одлагање опасног отпада у близини Обреновца.
goran trivan, tanjug video
Фото: Горан Триван, фото: Танјуг (Видео)

Он је рекао да не воли да говори о казнама јер је то последња мера, али да за овакве случајеве закон предвиђа између шест месеци и пет година затвора.

Мислимо да то није довољно, рекао је Триван за РТС и додао да је то злочин према сопственој земљи и народу и да ће се министарство позабавити законом и предложити далеко оштрије казне.

После Обреновца и Новог Сада, откривене су још три локације са око 200 тона непрописно смештеног опасног отпада на подручју Панчева и Баваништа.

Када је реч о принађеном отпаду, Триван каже да су такве ситуације предвиђене законом и да постоји неколико решења - ако онај ко је генерисао отпад није у прилици да га одложи онда је то задатак за локалну самоуправу, а ако локална самоуправа нема средстава, онда република мора да прискочи у помоћ.

Министар истиче да није реч о малим количинама отпада, и да ће држава морати да издвоји новац да би се отпад збринуо.

Говорећи о историјском отпаду у фабрикама, Триван је рекао да је то свакако обавеза државе, и да ће оним темпом којим фирме буду приватизоване, отпад бити збрињаван.

Када је реч о пошумљавању, министар је истакао да је то један од приоритета министарства и најавио заједнички рад на томе са институцијама, локалним самоуправама и цивилним друштвом.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести