Прва жена директор ЦИА - врхунски обавештајац

ВАШИНГТОН: Прва жена у историји САД, која ће бити именована за директора Централне обавештајне агенције (ЦИА), Ђина Хаспел, је професионални обавештајац, која је некада била задужена за затвор ЦИА на Тајланду познат по оштрим методама испитивања затвореника.
EPA/Olivier Douliery
Фото: EPA/Olivier Douliery

Хаспел, која је у претходном периоду обављала дужност заменика директора ЦИА, помагала је у извршењу наређења да се униште видео снимци испитивања затвореника наливањем воде, а због чега је Министарство правде покренуло истрагу која се завршила без оптужби, преноси АП.

Хаспел је члан ЦИА-е од 1985. године и била је шеф Одељења за испоставе те обавештајне агенције у иностранству.

У Вашингтону је обављала неколико важних руководећих позиција, укључујући заменика директора Националне тајне службе и заменика националне тајне службе за стране обавештајне службе и поверљиве задатке.

Њену каријеру похвалили су ветерани обавештајне службе, укључујући бившег директора Националне обавештајне службе Џејмса Клапера који је недавно смењен.

Истовремено, њено именовање узнемирило је Америчку унију за грађанске слободе и друге борце за људска права који сматрају да је узнемирујуће то што је Трамп за место директора ЦИА одабрао некога ко је био укључен у груб испитни програм.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести