Покрајински фонд: Паорима најјефтинији кредити

НОВИ САД: Покрајински фонд за развој пољопривреде објавио је конкурс за  доделу десет кредитних линија ради бржег развоја пољопривреде, који ће трајати док се не утроши укупно 5,5 милиона евра, колико је ове године обезбеђено за ту намену. Очекује се да по свим кредитним линијама буде одобрено око 200 кредита.
setva, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

По речима директора Фонда Александра Богдановића, та сума је незнанто већи у односу на лане, када је Покрајински фонд за развој пољопривреде располагао с 5,3 милиона евра.

Фонд током године неће више објављивати конкурсе ради одобравања кредита осим ако ребалансом покрајинског буџета не буде обезбеђено још новца за то, казао је Богдановић.

Према његовим речима, све кредитне линије које су прошле године биле на располагању регистрованим пољопривредним газдинствима – физичким и правним лицима у Војводини уписаним у Регистар пољопривредних газдинстава, биће и ове године а и у погледу услова кредитирања све је остало исто као 2017.

Моћи ће да се конкурише за куповину погонске и прикључне механизације, стакленика и пластеника и њихове опреме, подизање противградне мреже у вишегодишњим засадима воћа и винограда, подизање вишегодишњих засада воћа и винограда, затим за кредите ради куповине квалитетне телади и прасади за тов, приплодних грла у говедарству, овчарству, козарству и свињарству, пчелињих ројева и опреме за пчеларство, опреме за сточарске фарме и оне намењене складиштењу житарица, воћа и поврћа, односно за силосе, подна складишта и хладњаче.

Камата на кредите, без обзира на период отплате, износи један и један и по одсто. Кредити се дају на годину, 15 месеци, две године, 30 месеци, три године и на пет година, уколико се одобри ради куповине погонске и прикључне механизације и за куповину опреме за сточарску фарму.

Фонд по свим кредитиним линијама одобрава и грејс-период од пола године, за набавку пчелињих ројева грејс-период је 15 месеци, а три године уколико се добију кредити за подизање вишегодишњих засада воћа и поворћа. Током грејс-периода ни по једном конкурсу неће се наплаћивати интеркаларна камата. Кредити ће се одобравати максимално у износу од 40.000 евра, а Фонд неће одобравати кредите ниже од 1.000 евра. 

З. Делић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести