"Јуријева ноћ" шири се планетом

ЊУЈОРК:  У више од 48 земаља биће организован фестивал "Јуријева ноћ" са око 180 догађаја којима ће се обележити годишњица лета у космос руског астронаута Јурија Гагарина.
Jurij Gagarin , festival "Jurijeva noć" Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Јуријеву ноћ ове године прославиће најмање 20.000 особа широм света. Драго нам је да обележавамо прошлост, садашњост и будућност летова у свемир ", написали су координатори догађаја на Твитеру, преноси Тасс.Према речима организатора, 57. годишњица Гагариновог лета у свемир у свемирском броду Восток 1, биће обележена у кампу експедиције у срцу Сахаре, на Антарктику, у школама у Индији и Јапану.

Обележиће се и у Финској, Лондону, Даблину, Ванкуверу, Калифорнији и Сијетлу.Посебна приредба посвећена годишњици Гагариновог лета биће одржана у Обсерваторији и Планетаријуму у Њу Хејвену у Конектикату.У америчком свемирском музеју на Флориди, о почетку свемирске ере говориће бивши директор лансирања свемирског брода Боб Сик.

Фестивал "Јуријева ноћ" одржава се широм света од 2001. године у знак сећања на Гагарина, првог човека који је освојио свемир 12. априла 1961. године.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести