Воће и поврће представљају 39 одсто свих бачених намирница, а следе млечни производи, са 17 одсто, месо 14 одсто и житарице 12 одсто.
Најмање се бацају чипс, уље, слаткиши и безалкохолни напици.
Xрана бачена у канте за смеће узгајана је на седам одсто америчког пољопривредног земљишта и за њен узгој употребљене су хиљаде милијарди литара воде, наводе економски портали. (fokus.ba)
Тај “отпад” одговара жетвама са више од 350 милиона килограма пестицида и готово милијарду килограма гнојива сваке године.
Истраживачки тим из Вермонта заснива своје закључке на државним подацима и анкетама о баченој храни између 2007. и 2014. године.
Као решење овог проблема, истраживачи предлажу обуку потрошача како да боље припреме и ускладиште свеже воће и поврће и да Влада усвоји програме спречавања бацања хране.