Марковдански сусрети деце с омиљеним уметницима у Панонији

БАЧКА ТОПОЛА: Десети јубиларни „Марковдански сусрети деце и песника” у Панонији почињу данас и потрајаће до недеље 13. маја.
makovdanski dani2
Фото: Општина Бачка Топола

Три хиљаде деце из целе Србије и региона дружиће се у овом насељу бачкотополске општине, са омиљеним песницима, музичарима, сликарима, глумцима, а кроз три дана трајања фестивала биће уприличене разне радионице, представе и забава за децу.

Организатор манифестације Оливера Радић каже да је овогодишњи слоган „Детињство уједињено у различитост”, а како је Панонија већ позната по Марковданским сусретима називају је још и Панонски дечји град.

„Ово је јединствен фестивал деце, који окупља најпознатија песничка, музичка и сликарска имена са простора бивше Југославије, али и деце из свих земаља старе СФРЈ, као и наравно свих школа са територије наше општине“, каже Оливера Радић и додаје да све посетиоце очекују радионице, представе, такмичења, али најпре добро дружење.

Према њеним речима, у времену померених вредносних културних критеријума, фестивал је првенствено намењен едукацији младих, који треба да одрастају здраво и уз праве узоре. Ученици из школа Црне Горе, Македоније, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске и наравно Србије приказаће на најлепши начин дечије стваралаштво, повезивање и промоцију стваралачких способности најмлађих, али и научити више о неговању мултиетничности, језика, популаризацији боравка у природи, културном и историјском наслеђу у срцу Бачке, смањењу културног сиромаштва деце и младих.

Фото: Општина Бачка Топола


Музикаљење и драмолетење

Сви програми одвијају се у панонском парку, који је реткост у Војводини и под заштитом је државе. Деца ће се такмичити у програмима инспиративних назива: музикаљење, драмолетење, литерарно песникивање, мини сајам дечје књиге, потрага за благом, као и дечја олимпијада, кловнијада, плесаоница, поруке из прве руке у којима се пишу лепе поруке свету. Такав програм чини да је фестивал све посећенији, што даје велику шансу развоју туризма читавог подручја.


„Деца ће кроз разне креативне школе, као и претходних година показати свој таленат и јавно га презентовати. Од ове године имамо и химну фестивала која верујем да ће се свима допасти“, каже Радић и додаје да је посебност Марковданских сусрета мултиетничност, мултикултуралност и зближавање ученика других језичких подручја.

Сваке године доласком и учешћем на Марковданским сусретима деце и песника бројне познате личности дају допринос фестивалу, а ове године учествују Радослав Граић, Јован Адамов, Слободан Станишић, Божидар Калезић, Урош Петровић, Славко Белеслин, Тоде Николетић, Роберт Такарич, Никола Бркановић, Хиба Алајбеговић Мустафић, Наташа Ђуричковић, Мирослав Кокошар, Татјана Пуповац и многи други.

„Госте ће забављати хорови „Чуперак”, „Младиша”, „Вивак”, као и специјални гост Бане Крстић из „Гаравог сокака”“, каже Радић и додаје да су из такмичарског дела драмолетења чак две основне школе „Чаки Лајош” и „Никола Тесла” из Бачке Тополе ушле у финале, међу десет финалиста који ће се преставити публици на бини својим представама, али и ученици других школа у многим програмима уприличеним за тродневну манифестацију у Панонији.

Маша Стакић

Пројекат „Јавни интерес у Бачкој Тополи” реализовала је „Панонија медиа” уз подршку „Дневника”

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести