Уз финансијску подршку из Мађарске две фабрике у Кањижи постају још јаче

Две значајне инвестиције у два предузећа, вредне 8,3 милиона евра, завршене су у Кањижи, захваљујући финансијској подршци из Мађарске посредством Фондације „Проперитати“.
novi pogon u genezi
Фото: Пресецање врпце за нови погон у "Генези" - Иштван Пастор, Клара Буш Сечеи и Левенте Мађар, фото: Дневник

Нови погон у предузећу за прераду поврћа, зачинског и лековитог биља „Генеза“ и модернизоване погоне фабрике керамичких плочица „Керамика Кањижа“ у присуству директора тих фирми, званичника кањишке општине, Покрајине и суседне Мађарске, пустили су у погон симболичним пресецањем врпци председник Скупштине АП Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор и заменик министра спољних послова Мађарске Левенте Мађар.

У Предузећу „Генеза“ изграђени су нови погон и складишни простор вредни три милиона евра. Директорка и власница „Генезе“ Клара Сечеи Буш је истакла да за развој предузећа много значи могућност која је пружена посредством Фондације „Просперитати“ јер, захваљујући донацији, кредитним и сопственим средствима, реализована је инвестиција коју сами не би могли, поготово не за тако кратко време.

У „Генези“ су изграђени нови погон и хала за складиштење с модерном технологијом коју захтева тржиште, чиме је проширен капацитет па ће се у два погона годишње прерађивати око 15.000 тона сировина, чак 14 пољопривредних култура, уз очекивања менаyмента предузећа да се задрже у производном програму. Директорка Сечеи Буш напомиње да је доста производа ове сезоне тек први пут у преради, али да је за њих, као и за фармере, то велики изазов па ће се видети како ће се показати на домаћем и иностраном тржишту. 


МодернизованаКерамика Кањижа

У фабрици керамичких плочица „Керамика Кањижа“ у модернизацију производних линија инвестирано је 5,3 милиона евра, од чега је значајан удео донација Владе Мађарске и Фондације „Просперитати“ од 1,5 милион евра, што је готово трећина улагања.

„Улагање значи нову еру у пословању фабрике јер смо практично добили нову фабрику, пошто смо инвестирали у нову опрему“, изајвила је генерална директорка „Керамике“ Ивана Веселиновић.

С годишњом продукцијом од три милиона квадратних метара плочица „Керамика Кањижа“ је лидер у региону, а директорка најављује повећање производних капацитета. „Керамика Кањижа“ тренутно упошљава око 220 радника.


„Реализација тих улагања значи радост јер остварујемо оно што смо замислили с власницима фирме „Генеза“, али у оквиру овог програма економског оснаживања инвестирају се значајне своте у више од 25 предузећа у разним областима“, изјавио је Иштван Пастор.

„У привредном смислу, улагање у „Генезу“ значи јачање те фирме, као и јачање привреде кањишке општине и региона. Јаки играчи на тржишту много значе и за локалне средине у којима те фирме послују. С друге стране, то је производња која је повезана с добављачима, пољопривредним газдинствима, а отварају се и нова радна места.“

„Генеза“ је, како је речено, потписала дугорочне уговоре с око 80 пољопривредних газдинстава, којима ће то у наредних пет година значити сигурност у пољопривредној производњи која има прођу на тржишту, али и измену сетвене структуре. По Пасторовим речима, осим интензивније производње зачинског и лековитог биља, отвара се и могућност за узгој нових култура.

Он напомиње да је међу улагањима која је Влада Мађарске обезбедила посредством Фондације „Просперитати“, највише у области пољопривреде и прехрамбене прерађивачке индустрије, али се реализују значајна улагања и у дрвној и металској индустрији, производњи грађевинског материјала.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести