СНС о кандидату за градоначелника Београда

Сед­ни­ца про­ши­ре­ног са­ста­ва бе­о­град­ског од­бо­ра на­пред­ња­ка, на ко­јој би тре­ба­ло да бу­де одо­не­та од­лу­ка о то­ме ко ће у на­ред­не че­ти­ри го­ди­не би­ти на че­лу гра­да, би­ће одр­жа­на да­нас. По ра­ни­јим на­ја­ва­ма, сед­ни­ца Скуп­шти­не гра­да на ко­јој ће би­ти иза­бран гра­до­на­чел­ник одр­жа­ће се у че­твр­так, 7. ју­на.
1
Фото: Tanjug

У ме­ди­ји­ма су се још од за­вр­шет­ка ло­кал­них из­бо­ра, ко­ји су одр­жа­ни 4. мар­та ове го­ди­не, као нај­о­збиљ­ни­ји кан­ди­да­ти за по­зи­ци­ју пр­вог чо­ве­ка Бе­о­гра­да по­ми­ња­ли ак­ту­ел­ни град­ски ме­наyер Го­ран Ве­сић и пред­сед­ни­ца оп­шти­не Сав­ски ве­нац Ире­на Ву­јо­вић, као и ди­рек­тор­ка Бе­о­град­ског фе­сти­ва­ла игре Аја Јунг. Ка­ко мо­гу­ћи кан­ди­дат и да­ље је у игри ди­рек­тор Деч­је кли­ни­ке у Тир­шо­вој Зо­ран Ра­до­ји­чић. Ни­ко од њих до са­да ни­је под­нео остав­ку на од­бор­нич­ку функ­ци­ју па се са­мим тим ра­чу­на да су сва че­ти­ри име­на још увек у игри. 

На­кон раз­ре­ше­ња ди­ле­ме о то­ме ко ће би­ти кључ­на бе­о­град­ска фи­гу­ра, зна­ће се и ви­ше де­та­ља о евен­ту­ал­ној ре­кон­струк­ци­ји срп­ске вла­де. Про­ме­не у Не­ма­њи­ној је­су на­ја­вље­не као отво­ре­на те­ма, али се за са­да још увек не зна ка­да би оне мо­гле усле­ди­ти, и у ко­јем оби­му. До­бро оба­ве­ште­ни из­во­ри твр­де да је пре­ми­јер­ка Ана Бр­на­бић, уочи го­ди­шњи­це Вла­де, по­је­ди­ним ми­ни­стри­ма на­ло­жи­ла да са­ста­ве из­ве­штај о свом ра­ду. Нај­че­шће спо­ми­ња­ни тер­мин ре­кон­струк­ци­је, Ви­дов­дан, по­кла­па се с го­ди­шњи­цом Вла­де, ко­ја ће би­ти обе­ле­же­на 29. ју­на. За са­да се го­то­во си­гур­но твр­ди да су ме­ђу спор­ним ми­ни­стри­ма ми­ни­стар кул­ту­ре Вла­дан Ву­ко­са­вље­вић, спор­та Ва­ња Удо­ви­чић, али и еко­ло­ги­је Го­ран Три­ван.

Нај­че­шће спо­ми­ња­ни тер­мин ре­кон­струк­ци­је, Ви­дов­дан, по­кла­па се с го­ди­шњи­цом Вла­де, ко­ја ће би­ти обе­ле­же­на 29. ју­на. За са­да се го­то­во си­гур­но твр­ди да су ме­ђу спор­ним ми­ни­стри­ма ми­ни­стар кул­ту­ре Вла­дан Ву­ко­са­вље­вић, спор­та Ва­ња Удо­ви­чић, али и еко­ло­ги­је Го­ран Три­ван

Ових да­на упа­дљи­во је утих­ну­ла раз­ли­ка у то­но­ви­ма па ми­ни­стри из­бе­га­ва­ју да њи­хо­ве ма­кар и ма­ле не­су­гла­си­це бу­ду пред­мет ме­диј­ских на­слов­ни­ца. По­след­ње раз­ми­мо­и­ла­же­ње у Не­мањ­ној де­си­ло се пре ме­сец да­на, ка­да су се око „тви­та” спо­ри­ли пре­ми­јер­ка Ана Бр­на­бић и ми­ни­стар Не­над По­по­вић. Та­да су, ка­ко су от­кри­ли ме­ди­ји, ми­ни­стар­ке Зо­ра­на Ми­хај­ло­вић и Ја­дран­ка Јок­си­мо­вић ста­ле на стра­ну По­по­ви­ћа, ко­га је пред­сед­ни­ца Вла­де опо­ме­ну­ла због не­га­тив­ног ста­ва пре­ма геј по­пу­ла­ци­ји. Тим по­во­дом огла­сио се ли­дер на­пред­ња­ка и пред­сед­ник Ср­би­је Алек­сан­дар Ву­чић, на­ја­вљу­ју­ћи шта ће са­оп­шти­ти стра­нач­ким ко­ле­га­ма.

– Би­ће ја­сна по­ру­ка – Ана Бр­на­бић има мо­ју по­др­шку и не­мам ни­ка­кав про­блем с тим ако вам се то не сви­ђа. Ко­ме се не сви­ђа, у стран­ци мо­же­те да до­не­се­те ка­кву год хо­ће­те од­лу­ку – по­ру­чио је Ву­чић.

Он је и не­дав­но по­но­вио став да ће „ре­кон­струк­ци­је би­ти сва­ка­ко, али тек по­што бу­де­мо ви­де­ли ка­ко се од­ви­ја­ју ства­ри око Ко­со­ва”.

Ма­да се оче­ки­ва­ло да још у ма­ју бу­де ве­ћих про­ме­на у Вла­ди Ср­би­је, за са­да је је­ди­но но­во ли­це ко­је је из Ста­рог дво­ра пре­шло у Не­ма­њи­ну но­во­и­за­бра­ни ми­ни­стар фи­нан­си­ја Си­ни­ша Ма­ли, ко­ји је у тај ка­би­нет сти­гао из фо­те­ље гра­до­на­чел­ни­ка. Још од­ра­ни­је се спе­ку­ли­ше о то­ме да је по­зи­ци­ја Го­ра­на Ве­си­ћа нај­ди­рект­ни­је ве­за­на за ре­ла­ци­ју Ста­ри двор – Не­ма­њи­на. Оче­ку­је се да би, ако не до­би­је нај­ва­жни­ју град­ску фо­те­љу, мо­гао по­ста­ти ми­ни­стар и ба­ви­ти се ин­фра­струк­ту­ром, ко­ја је са­да део ре­со­ра ко­ји во­ди Зо­ра­на Ми­хај­ло­вић. Исто та­ко, не­ки твр­де да би, уко­ли­ко не бу­де гра­до­на­чел­ни­ца, Ире­на Ву­јо­вић мо­гла пре­у­зе­ти ре­сор ми­ни­стар­ства ра­да од Зо­ра­на Ђор­ђе­ви­ћа. Оста­је да се ви­ди и да ли ће Зо­ран Ра­до­ји­чић, ко­ји је био но­си­лац ли­сте на­пред­ња­ка на град­ским из­бо­ри­ма, евен­ту­ал­но оти­ћи у Вла­ду Ср­би­је и за­ме­ни­ти ми­ни­стра здра­вља Зо­ра­на Лон­ча­ра.

Пр­во име ко­је је спо­ме­ну­то као ме­та ре­кон­струк­ци­је био је ми­ни­стар кул­ту­ре и ин­фор­ми­са­ња Вла­дан Ву­ко­са­вље­вић. Иако се нај­пре го­во­ри­ло да је то ме­сто на­ме­ње­но Аји Јунг, ових да­на је ипак као си­гур­ни­ја ва­ри­јан­та спо­ме­ну­та пред­сед­ни­ца Скуп­шти­не Ср­би­је Ма­ја Гој­ко­вић. Она је  зна­ти­жељ­ним ме­ди­ји­ма од­го­во­ри­ла да је за та­кву мо­гућ­ност са­зна­ла из ме­ди­ја, те да је за са­да то ње­но је­ди­но са­зна­ње.

Пред­сед­ник По­кра­јин­ске вла­де и функ­ци­о­нер СНС-а Игор Ми­ро­вић по­здра­вио је из­бор Си­ни­ше Ма­лог за но­вог ми­ни­стра фи­нан­си­ја, и за ње­га ка­же да је еко­но­ми­ста по ње­го­вом уку­су.

– Оче­ку­јем пре све­га да у пот­пу­но­сти бу­де спро­ве­ден устав­ни прин­цип од се­дам про­це­на­та при­хо­да ре­пу­блич­ког буyета ко­ји при­па­да АП Вој­во­ди­ни – ре­као је он.

Ка­зао је да је си­гу­ран да ће, ко год бу­де иза­бран за на­след­ни­ка Си­ни­ше Ма­лог на ме­сто гра­до­на­чел­ни­ка Бе­о­гра­да, на­ста­ви­ти ус­пе­шан раз­вој пре­сто­ни­це, али је из­дво­јио Го­ра­на Ве­си­ћа, ко­ји је, ка­ко је на­вео, по­ка­зао опе­ра­тив­ност и кон­крет­не ре­зул­та­те. До­дао је да Ире­ну Ву­јо­вић по­зна­је као ве­о­ма успе­шног пре­сед­ни­ка оп­шти­не Сав­ски ве­нац, а про­фе­со­ра Зо­ра­на Ра­дој­чи­ћа као успе­шног управ­ни­ка Деч­је кли­ни­ке.

– Же­лим да на че­лу Бе­о­гра­да бу­де не­ко ко мо­же да на­ста­ви и по­ја­ча тем­по ње­го­вог раз­во­ја у на­ред­не че­ти­ри го­ди­не – ка­зао је Ми­ро­вић.


По­кра­ји­на (за са­да) без ре­кон­струк­ци­је

Пред­сед­ник По­кра­јин­ске вла­де Игор Ми­ро­вић ка­же да је ве­о­ма за­до­во­љан ре­зул­та­ти­ма свог ка­би­не­та и да не пла­ни­ра ре­кон­струк­ци­ју вој­во­ђан­ске вла­де.

– О ре­кон­струк­ци­ји По­кра­јин­ске вла­де у овом тре­нут­ку не раз­ми­шљам, али сва­ка­ко ће­мо до кра­ја го­ди­не са­гле­да­ти ре­зул­та­те и по­ку­ша­ти да оно што ни­смо оства­ти­ли у пр­ве две го­ди­не, а што смо обе­ћа­ли на по­чет­ку ман­да­та, ре­а­ли­зу­је­мо у овом или из­ме­ње­ном са­ста­ву – ре­као је Ми­ро­вић.

Он је ис­та­као да с пре­ми­јер­ком Аном Бр­на­бић и ми­ни­стри­ма има из­у­зет­но до­бру са­рад­њу, те да по­ка­зу­ју ви­сок сте­пен раз­у­ме­ва­ња за по­тре­бе Вој­во­ди­не па је из­ра­зио на­ду се да ће се та­кав тренд одр­жа­ти до кра­ја ман­да­та ове по­кра­јин­ске вла­де.


На пи­та­ње да ли ће Ма­ја Гој­ко­вић из Скуп­шти­не да пре­ђе у Вла­ду, на ме­сто ми­ни­стра кул­ту­ре, ка­ко се спе­ку­ли­са­ло у јав­но­сти, Ми­ро­вић ка­же да сум­ња да ће се то де­си­ти.

– Ма­ја Гој­ко­вић је је­дан од нај­и­ску­сни­јих по­ли­ти­ча­ра у Ср­би­ји и сва­ка­ко да је ње­но раз­ми­шља­ње ви­ше ка то­ме да уђе у Вла­ду на­кон из­бо­ра, а ми­слим да је ма­ње при­вла­чи да уђе у ре­кон­стру­и­са­ну Вла­ду – на­вео је Ми­ро­вић. 

Он сма­тра и да би евен­ту­ал­ни из­бор пред­сед­ни­ка ЛСВ-а Не­на­да Чан­ка за пр­вог чо­ве­ка пар­ла­мен­та био „ве­о­ма лош по­тез ко­ји не мо­же да се обра­зло­жи јав­но­сти, пре све­га због ње­го­вих ста­во­ва ко­ји су, нај­бла­же ре­че­но, кон­тро­верз­ни и не ужи­ва­ју по­др­шку гра­ђа­на Ср­би­је, а још ма­ње у АП Вој­во­ди­ни”.

С. Стан­ко­вић

Фо­то: Та­њуг

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести