Због мањка интересовања и засићености тржишта и кредити "на акцији"

НОВИ САД: Домаћи потрошачи радо купују на акцијама, било да се ради о воћу и поврћу или телевизорима, аутомобилима. Однедавно могу да се тако снабдевају и кредитом.
banka klijenti, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Банке су и до сада имале акције у којима су нудиле повољније услове за задуживање, било да се ради о картичарским производима или кредитном задуживању. 

Те понуде биле су тек неколико процентних поена повољнија од редовних. Сада се појавила прва права акција: Сосијете женерал банка нуди готовинске позајмице до 100.000 динара на годину дана уз камату од 0,55 одсто.

Та понуда је права акцијска: камата је фиксна, нема трошкова ни обраде ни одржавања или вођења кредита, као ни обавезног осигурања. Једини трошак који ће клијенти имати је извештај Кредитног бироа – 246 динара и меница, коју ће платити 50 динара. То је једнократно. Жиранти нису обавезни, као ни осигурање нити учешће. Ко се одлучи за максимални износ, годину дана ће плаћати рату од 8.333,33 динара. Али, уз такве понуде увек има једно „али”…

Та понуда важи до краја августа и односи се само на нове клијенте Сосијете женерал банке који су стално запослени и пренесу плату, односно отворе текући рачун у тој кући. За старе клијенте банке и оне који плату не пренесу то не важи. Ако се одлучи за понуду, клијент може бирати између више пакета рачуна. Најјефтинији је „практик”, а одржавање месечно стаје 395 динара. Уколико клијент преко дебитне картице потроши 10.000 динара, и трошак одржавања се умањује на 197,5 динара месечно

У редовној понуди и та и друге банке имају динарске готовинске или рефинансирајуће кредите са стопом између шест и седам одсто годишње, номинално. Ефективно, то је 11-12 процената годишње.


Готовине увек треба

Готовински кредит су већ више од деценије код нас најпопуларнији. Током првих пет месеци ове године повећали су се 7,4 процента. Укупна сума је 351,81 милијарду динара, говоре подаци Кредитног бироа Удружења банака Србије. Највеће суме узимају се за задуживања за стамбене кредите.

Ту клијенти обавезу отплаћују деценијама. Код нас су се те обавезе прилично приближиле. Укупна сума стамбених кредита је концем маја била 389,12 милијарди динара. Стамбени су за првих пет месеци порасли само 1,8 одсто.

Ако наставе тим темпом, и уз акције готовински кредити би их могли брзо престићи.


Стручњаци сматрају да је та акцијска понуда последица мале кредитне активности. Клијенти се теже одлучују за задуживање, банке се зато труде да их привуку повољним понудама и задрже у свом портфолију. Извесно је да ће и друге банке следити пример ове основане француским капиталом. Биће повољних понуда још. Наравно, то ће ићи уз одговарајуће услове, као што је пребацивање рачуна или нешто слично, рецимо, коришћење одговарајуће платне картице

На клијентима је да то искористе. Могу и да шетају од банке до банке, као и од самоуслуге до самоуслуге. Када процене да су им услови које акцијска понуда нуди по мери новчаника и кућног буyета, тек онда да се одлуче. Они који су већ припремили документа да се задуже и новац само што им није легао на рачун, требало би да га троше рационално. Поменуте понуде су код нас, за сада, још изузетак а не правило. Односно, за тај новац требало би купити нешто што је преко потребно, као што је огрев или школски прибор. То је и најповољнији начин на нашем тржишту да се плати школарина. За макисмални износ не треба се увек определити, посебно што већ сутра нека друга банка може понудити нешто још повољније. По камати смо, ето, ушли у ЕУ макар и на акцији.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести