Захарова: Агресору компензација, жртви ништа

БЕОГРАД: Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Зарахова изјавила је данас да је тужбу због бомбардовања осиромашеним уранијом од стране НАТО 1999. године требало поднети и раније, али да ни сада није касно, али и навела да су у неким земљама НАТО војници добили компензације због тровања осиромашеним уранијумом, а да за жртве тога нема.
Marija Zaharova u BGD Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Захарова је на питања новинара рекла да сматра да је требало и раније ићи са таквом тужбом, да ће Русија уколико јој се они који подижу тужбу обрате за помоћ у том смислу размотрити ту молбу.

Како је рекла, треба видети шта се дешава и објаснила да су у оним земљама које су извршиле агресију војници НАТО, они који су стационирани били на КиМ, добијају компензације и оценила да је то "апсурд" да агресор добије компензацију, а жртве не.

Портпаролка руског Министарства спољних послова је рекла и да треба обратити пажњу на изјаве Запада о разним питањима, међу којима и она да изражавају забринутост због онога што се дешава у Сирији и о наводној употреби хемијског оружја од стране владе те земље.

Захарова је оценила да је то све "лепо и дивно" што су забринути због хуманитарне ситуације на Блиском истоку, али упитала зашто не скрећу пажњу и на хуманитарну ситуацију у Европи, не признају шта су урадили употребом осиромашеног уранијума, као и да одговарају због тога.

На питање Захаровој надовезао се и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, са којим се састала у башти хотела Москва пред њен повратак у Русију, који је подсетио да су биле оптужнице, али да их је власт после 5. октобра повукла.

Додао је и да је покушано да се та тема представи и пред Међународним судом у Хагу, али да је одбијено да се санкционише тај случај, да је држава покушала шта је могла, а да сада грађани могу такве тужбе да подносе.

Како је рекао, познато је да је сличних тужби било у Канади и САД од стране наших људи, а у вези "Олује" уз оцену да западни судови нису благонаклнони према томе.

Међутим, додао је да у Италији постоји парламентарна комисија која се тиме бави, јер је било њихових војника који су умрли или оболели од тешких болести од последица осиромашеног уранијума.

Новинаре је занимало и мишљење Захарове о најави нових санкција САД према Русији на шта је рекла да раде на одгвору и његовој разради.

Захарова је рекла да то није избор Русије и да нису они покренули ту спиралу санкција те да се види какву политику Вашингтон води и према њеној али и другим земљама.

Навела је и да се види какве је санкције и каве притиске САД врши и на Турску, Кину, Иран па чак и на ЕУ и додала:

"То је прави трговински рат".

Како је рекла, све приче да су санкције због Крима су нетачне, јер им је само био потребан повод и ту су га нашли.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести