АП о Додиковом захтеву: Пориче обим масакра у Сребреници

БАЊАЛУКА: Председник РС Милорад Додик пориче обим масакра над босанским муслиманима у Сребреници 1995. године, објавила је америчка агенција АП поводом данашњег захтева председника да се поништи ранији владин извештај, који говори о 8.000 жртава тог злочина.
dodik, tanjug arhiva dkujundzic
Фото: Милорад Додик, фото. Танјуг, архива

"Додик је говорио на парламентарној седници аутономне републике босанских Срба, захтевајући да се поништи извештај из 2004. године који је сачинила претходна влада, која је признала масакр - најгори покољ у Европи од Другог светског рата", пише америчка агенција.
 Даље додаје да је широко распрострањено мишљење да Додиково поновно отварање расправе о Сребреници има за циљ да обезбеди подршку тврде линије босанских Срба уочи општих избора 7. октобра.

 "Додик, који заговара отцепљење територије босанских Срба и припајање Србији, увек је одбацивао одлуке суда за ратне злочине УН да је почињен геноцид у Сребреници", наводи АП.
Председник Републике Српске је, иначе, оценио данас на седници парламента да је сребренички злочин договорена трагедија с намером сатанизације Срба и затражио  одбацивање актуелног извештаја о том злочину и формирање нове комисије која би сачинила нови извештај у року од годину дана.
Он је позвао и бошњачка удружења, укључујући и породице сребреничких жртава, да се укључе у рад те комисије.

"Желимо истину о свим злочинима. РС никад није, нити ће оспоравати злочине које су починили поједини Срби, али желимо непристрасно уврдити истину и о страдању српског народа. Подржаћемо формирање нове међународне непристрасне комисије која ће истраживати све зложине без обзира на националност жртве", рекао је Додик, на седници коју је уживо преносила РТРС.

Истакао је и да ова посебна седница парламента није обрачун против чланова Комисије за које је рекао да су радили озбиљан посао, али да јесте обрачун против неистина и још једном позвао опозицију да им се придружи да заједну допринесу да се сазна пуна истина.
"Једноставно желимо да сагледамо и српске жртве. Мора да се зна да 30.000 страдалих Срба у претходном рату још чека правду. Сребренички злочин био је договорена трагедија, с намером сатанизације Срба", навео је Додик.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести