Антић: Градићемо две хидроцентрале на горњем току Дрине

ТРЕБИЊЕ: Република Српска и Србија потписале су данас на заједничкој седници две владе у Требињу Меморандум о сарадњи у области енергетике, који предвиђа изградњу две хидроцентрале на горњем току Дрине, инвестицији процењеној на око 200 милиона евра. 
p
Фото: pixabay.com

Реч је о хидроцентрали Фоча и хидроцентрали Паунци, а министар рударства и енергетике Србије Александар Антић каже да ће обе хидроцентрале бити снаге између 90 и 95 мегавата, те да предстоји комплентирање документације и разговори око финансирања. 

"Једна од тема која је обележила данашњу седницу две владе је и споразум о сарадњи у енергетици, који је изузетно значајан за нашу укупну сарадњу", рекао је Антић новинарима. 

Прецизирано је, каже, да тај пројекат заједнички развијају Електропривреда Републике Српске и ЕПС, а договор је да већ у септембру почне комплетирање документације за хидроелектрану Паунци за коју Антић наводи да је углавном завршена.

"Кад је хидроцентрала Фоча у питању има још неколико корака које треба реализовати како би Електропривреда Републике Српске у најкраћем року, ми се надамо да то може ове године да се реализује, поднела захтев за добијање концесије која је основ за даљи развој пројекта", рекао је министар Антић. 

У мејдувремену, додао је, ЕПС и Електропривреда Републике Српске настављају да раде на комплентирању документације, као и на формирању заједничког предузећа које ће развијати тај пројекат. 

"Наставићемо да разговарамо и о пројектима на средњем и доњем току Дрине, али крећемо са првим великим заједничким енергетским пројектима за које мислим да су од изузетног значаја за енергетску ситуацију и у Српској и у Србији", нагласио је Антић. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести