Малишани орни за дружење и учење на Интеркултуралном кампу у Бечеју

БЕЧЕЈ: У Бечеју је за викенд организован Интеркултурални камп за децу из социјално угрожених породица „Пружи ми руку - буди ми друг“, који већ 11 годину организују ентузијасти из Друштва пријатеља деце општине Бечеј.
1
Фото: Предшколци на стази дечије радости 

Ове године је у дводневном кампу боравило 43 детета, од којих осам из Бачког Градишта, узраста од пет до 17 година. Ово трећи пут како су предшколци укључени у рад кампа и са њима активости Предшколске установе „Лабуд Пејовић“.

– Све су тежи услови за организацију овакве врсте активности, али уз подршку локалне самоуправе, колега из Предшколске установе, извиђача, средњошколске групе „космополити“ и бројних донатора из привредног сектора успевамо да организујемо дводневни камп, уз напомену да је ранијих година био тродневни – истиче председнице Друштва пријатеља деце општине Бечеј Изабела Шормаз. – Први пут имамо децу која су у обавези да похађају припремни предшколски програм, а нису се укључила. Има и деце која би по узрасту требала да су школарци, али нису и ово им је прва прилика да се укључе у васпитни рад. Међутим, има и учесника који су годинама са нама, као и оних који су током школске године укључени у наш програм сицијално-педагошле подршке.


Одлазе преко границе

Изабела Шормаз истиче да су током припремања овогодишњег кампа активисти Друштва пријатеља деце дошли до запањујућег податка.

– Утврдили смо да на 23 адресе нема никога. Читаве породице су отишле у иностранство и са њима деца предшколског и школског узраста, што значи да неће бити укључена у овдашњи васпитно-образовни систем – навела је Шормаз.


Активност Интеркултуралног кампа се, традиционално, реализује у уређеном Извиђачком центру крај Радарске станице, где постоје оптимални услови за реализацију овакве врсте активности. Током дводневног програма кренуло се с играма упознавања и касније слободним играма на ливади, преко учешћа у разним едукативним радионицама и стази дечије радости, до стављања акцента на вршњачком дружењу.

– Деца уживају у припремљеном програму. Имајући у виду економско-социјално стање у њиховим породицама, многи у реалном животу немају прилику да одлазе у куповину. Због тога смо им штампали жетоне и они су на седам продајних штандова симболично „куповали“ школски прибор, који сваке године донира овдашња књижара „Призма 93.“, али и обућу, одећу, хигијенску и другу робу набављену путем донација за себе, али и браћу, сестре, чак, родитеље – закључује Изабела Шормаз.

В. Јанков

Пројекат “Пером и објективом кроз Бечеј“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести