У Руменки служен парастос жртвама Револуције 1848/49.

Поводом 170 година од сукоба који су се у оквиру Револуције 1848/49. године одиграли у Руменки и у којима су страдали многи Руменчани, данас је код споменика жртвама трагичних сукоба у Руменки служен парастос и одржан пригодан скуп.
Parastos u Rumenki/M. Mekterovic
Фото: М. Мектеровић

Парастос је одржао православни свештеник Радосав Пантелић, а одавању поште преминулима присуствовао је и реформаторски епископ Елемир Бартош.

– Данас, 170 година касније, поносни смо на то што смо успели да превазиђемо све изазове прошлости и остваримо хармоничан живот у мултикултуралној средини каква је Руменка, где живи много националности, између осталог и потомци виновника сукоба – тим речима присутнима се обратила в. д. директора Културног центра „Руменка” Драгана Милошевић. – Живот у поштовању различитости пружа нам слику Руменке као Војводине у малом. Будимо поносни, али не смемо да заборавимо. Споменик који је пред нама подсећа нас на то, као и на жељу и поруку да се такви злочини никад не понове. Споменик жртвама трагичних сукоба слика је колективног страдања Руменке јер су векови касније били потребни да се поврати нарушени склад.

Фото: Parastos u Rumenki/M. Mekterovic

Одавање почасти жртвама сукоба организовао је Културни центар „Руменка”, уз подршку руменачке Српске православне цркве. Оснивањем Културног центра стекли су се предуслови за посвећеније и сврсисходније проучавање националне историје и особености места, а управо неговање културе сећања једна је од мисија КЦ „Руменка”. Обележавање тако значајног дана биће приказано и у монографији коју припрема Културни центар, а која ће бити промовисана 22. октобра, на Дан ослобођења Руменке у Другом светском рату.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести