Кремљ: Бранићемо Русе у Украјини политички и дипломатски

МОСКВА:  Кремљ је данас саопштио да ће политички и дипломатски бранити Русе и људе који говоре руским језиком у Украјини од било какве илегалне активности, преноси Ројтерс који наводи да је објава стигла у тренутку историјског украјинског одвајања од Руске православне цркве, преноси Ројтерс.

Наводи се да је портпарол Дмитриј Песков казао новинарима да је Кремљ дубоко забринут због покушаја шизме (раскола) у православној цркви.

"Ми смо упознати са чврстом и доследном реакцијом Руске православне цркве на те одлуке, које су донете јуче у Константинопољу (седишту Васељенске патријаршије у Истанбулу). Рекли смо више пута да смо веома забринути због планова за предузимање корака који би могли да поделе хришћански православни свет", рекао је Песков, преноси ТАСС.

Наводи се да је портпарол Кремља додао да "руске световне власти не могу да се мешају у међуцрквени дијалог, никада то нису чиниле и неће у будућности чинити".

Васељенска патријаршија најавила је да ће признати аутокефалност (самосталност) украјинске православне цркве, односно њену независност од Московске патријаршије.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести