Друштвено предузетништво смањује сиромаштво

Шта је социјално или друштвено предузетништво, правци и могућности његовог развоја, практична решења, као и савремени трендови у у развоју социјалног предузетништва теме су, између осталог, дводневне конференције о социјаном предузетништву, која је одржана на Економском факултету у Новом Саду.
preduzetnistvo
Фото: pixabay.com

Организатор – Кластер социјалног предузетништва Војводине (КАСПЕВ), по речима пројект менаyера Кластера Синише Тешића, жели да предавањима еминентних професора и сручњака из ове области, жели да подигне свест о значају друштвеног предузетништва, да прати европске и светске трендове, као и да развија позитивни имиy социјалног предузетништва и његову видљивости у градовима Војводине.

О могућностима развоја социјалне економије говорио је заменик покрајинског секретара за привреду и туризам АП Војводине мр Павле Почуч. Он је нагласио да се ова област изучава на катедрама економских високих школа широм света. У исто време шири се и свест о томе да високопрофитабилно пословање није једина сврха делатности предузећа и њихових власика, већ је врло важно и пружање доприноса развоју праведнијег друштва  кроз подршку у запошљавању теже запошљивих категорија, као што су самохрани родитељи, особе са инвалидитетом, мигранти, избегли и прогнани, Роми, људи старији од педесет година...Циљ је да се кроз тржишно пословање интегришу чланови теже запошљивих група.

У 27 земаља ЕУ, од укупног броја предузећа 10 одсто су социјална предузећа. У Србији их има 1.280 и запошљавају 10.000 људи, што је 0,6 одсто од укупног броја запослених у земљи (мр Павле Почуч)

- У 27 земаља Европске уније од укупног броја предузећа десет одсто су социјална предузећа (СП). У Србији има 1.280 СП, који запошљавају 10.000 људи, што је 0,6 одсто од укупног броја запослених у земљи. Учешће тих социјалних предузећа у БДП је шест милијарди и 819 милиона динара, што чини 0,2 БДП. У АПВ је запослено 4.184 особе са инваидитетом, а на евиденцији бироа за запошљавање их је 7.100 – изнео је Почуч.

Председник савета за социјално предузетништво АПВ, редовни професор Факултета за индустријски менаyмент проф. др Лазар Ожеговић изнео је да је један од основних циљева Савета да покреће свест људи да схвате нужност социјалног предузетништва и као мере за смањење сиромаштва. Он је нагласио да није само циљ давати субвенције и помоћ, већ треба оспособити људе да се својом делатношћу изборе за конкутрентност на тржишту. Добар начин да се то и оствари је, по његовом мишљењу, формирање пословног инкубатора. Он је најавио мапирање социјалних корисника у Војводини, изнео очекивање да ће закон о социјалном предузетништву у Србији бити усвојен до краја године (радна верзија је већ дуже спремна за усвајање). По његовом мишљењу концепт социјалног предузеништва није препозат у правном систему Србије.

Б. Опрановић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести