ЕУ: Детаљи Кашогијевог убиства дубоко узнемирујући

ИСТАНБУЛ:  Европска Унија саопштила је данас да су детаљи о смрти саудијског новинара Џамала Кашогија "дубоко узнемирујући" и да је потребна "континуирана темељна, веродостојна и транспарентна истрага".
eu strazbur
Фото: Tanjug (Video)

Како се наводи у саопштењу, наставак истраге би требало да донесе "одговарајуће појашњење" о околностима убиства и обезбеди потпуну одговорност свих умешаних у убиство, преноси АП.

Саудијски званичници саопштили су да је Кашоги убијен током свађе са саудијским званичницима у конзулату саудијске Арабије у Истанбулу 2. октобра, а тусрки званичници изјавили су да сумњају да је Саудисјка Арабија послала тим агената да убије Кашогија.

Могерини позвала је на детаљну, кредибилну и транспарентну истрагу

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини исакла је да су околности смрти саудијског новинара Џамала Кашогија "дубоко узнемирујуће" и позвала је на детаљну, кредибилну и транспарентну истрагу.

"Околности смрти Џамала кашогија које су испливале су дубоко узнемирујуће, укључујући шокантно кршење Бечке конвенције о конзуларним односима из 1963. године", навела је у свом саопштењу Могеринијева, пренела је агенција Ројтерс.

"ЕУ, као и њени партнери, инсистира на потреби за континуираном детаљном, кредибилном и транспарентном истрагом, ради разјашњавања околности околности убиства и постизања потпуне одговорности свих одговорних за то", нагласила је Могеринијева.

Саудијски новинар и дописник "Вашингтон поста" Џамал Кашоги убијен је у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу у тучи са људима које је тамо срео, саопштила је Саудијска Арабија на основу прелиминарних резултата истраге.

"Истрага је још у току, а ухапшено је 18 Саудијаца до сада", наводи се у саопштењу саудијског тужиоца и додаје да су саветник Краљевског суда Сауд ел Катани и заменик директора обавештајне службе Ахмед Асири смењени.

Кашоги је нестао 2. октобра, а последњи пут је виђен како улази у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести