Пијанистички концерт Јулије Бал; Милошевић: Музика не познаје границе

НОВИ САД: Пијанисткиња и композиторка Јулија Бал је велики амбасадор наше, а од транскрипције 12 едита бразилског композитора Вила-Лобоса са гитаре на клавир и бразилске културе, рекла је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.
julija bal dragana milosevic
Фото: vojvodina.gov.rs

Говорећи уочи концерта, Милошевићева је подсетила да је тој пијанисткињи, поводом Дана независности Бразила, недавно додељен високи орден „Рио Бранко“, додајући да се ове године обележава осам деценија добре дипломатске сарадње наше земље са Бразилом и изразивши задовољство што концерту присуствује и амбасадорка Бразила Изабела Кристина де Азеведо Хејверт.

Значај ордена који је Република Бразил доделила Јулији Бал потенцира и чињеница да су то одличје увек добијала највећа светска имена из уметничког, спортског и научног живота. Велика је ствар што данас промовишемо и збирку Вила-Лобосових етида коју је Јулија приредила, а овом приликом желим да захвалим Асоцијацији гитариста Војводине која је помогла у том пројекту, истакла је Милошевићева.

Она је подсетила и да је Покрајинска влада почетком ове године издвојила значајна средства за куповину музичких инструмената Академији уметности у Новом Саду што, како је нагласила, у претходне четири деценије никада није учињено.

С друге стране, бразилска амбасадорка је такође изразила захвалност Јулији Бал, посебно истичући чињеницу да је она прва композиторка која је музику Бразила, чији синоним је гитара, преточила у клавирску композицију и тако, како је рекла, направила својеврсно ремек-дело.

Овај свечани концерт је приређен тим поводом, и присуствоваће му и амбасадорка Бразила Изабела Кристина де Азеведо Хејвер. Непосредно пре почетка концерта, обратиће се покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Пијанисткиња Јулија Бал извешће уторак на концерту у Заводу за културу Војводине, који почиње у 12 часова, клавирску верзију Вила-Лобосове 2. етиде, која јој је недавно донела вредну награду - орден Бразила “Рио Бранко”, који се додељује за промовисање бразилске културе.
Фото: vojvodina.gov.rs

Пијанисткиња и композиторка Јулија Бал ову престижну награду је добила за извођење етида бразилског композитора Вила-Лобоса, које су изворно компоноване за класичну гитару, а она их је обрадила за клавир.

Клавирске транскрипције 12 концертних етида бразилског композитора Еитора Вила-Лобоса Јулији Бал су донеле међународну афирмацију, укључујући и концерт у чувеном Карнеги Холу у Њујорку. Објављено је и нотно издање ових транскрипција, које је освојило награду часописа “Музика класика” 2013, као и ЦД са овим композицијама, у извођењу Јулије Бал.

Када сам започела рад на овом пројекту, приступила сам Вила-Лобосу пре свега као композитору који је јачином емоција својих композиција оставио јак утисак на мене и чијем композиторском стилу се дивим. Изузетно сам поносна са једне стране што је мој рад препознат у Бразилу, а са друге стране, и због тога што сам допринела промовисању овог сјајног композитора, који иако није непознат публици, чини ми се заслужује много већу пажњу, попут оне коју заузима музика Шопена, Листа или Стравинског, рекла је Јулија Бал у интервјуу за „Дневник”, објављеном 7. септембра, управо на Дан независности Републике Бразил, када јој је уручен орден “Рио Бранко”.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести