Пројекција документарног филма „Сунце, жито”

Документарни филма „Сунце, жито” биће приказан вечерас од 19 часова у Основној школи „Ђорђе Натошевић”, Максима Горког 54.
e
Фото: Dnevnik.rs

Након пројекције филма биће одржан говор о филму, а учесници ће бити в. д. управника Спомен-збирке Павла Бељанског мр Милана Квас, редитељка Милана Никић и монтажерка Душка Латас.

Повод за снимање филма, који је премијерно приказан у оквиру манифестације „Лето на Тргу галерија 2018”, било је обележавање 120 година од рођења Милана Коњовића. У реализацији филма учествовали су ученици четвртог разреда ОШ „Ђорђе Натошевић” учитељице Радмиле Михалек. Њихови маштовити коментари забележени су на филму, а инспирисани су уметничким делом које је Милан Коњовић насликао на крову те новосадске школе.

Идеја за снимање филма родила се из жеље за подсећањем на необичан догађај из 1962. године, а који је настао у оквиру пројекта Стеријиног позорја „Боје у речи”, те да се укаже на значај Коњовићевог присуства на културној сцени Новог Сада. Коњовић је пред гостима Позорја, критичарима, новинарима и публиком поставио штафелај и у једном даху, за мање од сата, насликао дело „Сунце и жито” које се данас налази у Галерији „Милан Коњовић” у Сомбору.

Осим ОШ „Ђорђе Натошевић”, филм је реализован у сарадњи са Стеријиним позорјем, Српским народним позориштем, РТВ Војводине, Програмским архивом РТС-а и Галеријом „Милан Коњовић” из Сомбора. Снимање филма омогућили су Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине и Градска управа за културу.     

С. К-ч

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести