Апатин: Циклотуристи упознају Горње Подунавље 

АПАТИН: Општина Апатин уз Град Сомбор учествоваће у пројекту ИНТЕРРЕГ „Бицикилистичка рута – Европски Амазон” који се финансира из дунавског транснационалног програма, који је почео да се реализује у јуну ове године и трајаће три године.
1
Фото: Апатин ће бити окретница на рути која спаја пет земаља на обалама Муре Драве и Дунава

Пројекат вреди три милиона евра, од чега Општина Апатин рачуна на 270.000 евра.

- За Апатин пројекат је од великог значаја, јер бициклистичка рута ће на најбољи начин допринети афирмацији Горњег Подунавља - казао је  директор Туристичке организације у Апатину Немања Јовић на промоцији пројекта уприличеној у апатинској Скупштини.

Предвиђено је да бициклистичка рута спаја подручје будућег прекограничног резервата биосфере Мура - Драва –Дунав, на тај начин што ће бити установљена јединствена траса за циклотуристе који ће током вожње уживати у речним крајолицима на близу 2.000 километра заједничке бициклистичке руте дуж обе стране.

Познато је да циклотуристи потроше више новца у односу на стандардне туристе, па и то може да буде шанса апатинским предузетицима, пре свих сеоским домаћинствима, да развију понуду смештаја.

Пројекат спаја пет држава: Аустрију, Словенију, Мађарску, Хрватску и нашу земљу, једном бициклистичком трасом, па нема бољег начина за популарисање Апатина и његовог окружења, поготово што је циклотуризам развијен и популаран у Европи, рекао је Јовић. Трасом која покрива Општину Апатин биће изграђене бициклистичка стајалишта и одморишта и постављене инфо- табле.

Бициклисти неће ићи само уз реку Дунав и Специјални резерват Горње Подунавље и Марину , већ је трасом предвиђено да циклотуристи уђу у насеље Апатин, прођу шеталиштем уз Дунав , и тако на најбољи начин упознају подручје Општине Апатин, истакао је Немања Јовић наводећи да ће Апатин бити окретница на рути, па ће и то подићи значај учешћа Апатина.

З. Делић

Фото: Ј. Ивановић

Пројекат „Јавни интерес у Апатину” реализовала је „Панонија медиа” у сарадњи са „Дневником”. Ставови изнети у тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести