САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА НА СПЕНСУ У понуди било више од 1.100 радних места

Више од 1.100 радних места у области трговине, угоститељства, машинског и електроинжењерства, економије и других послова нудило се на 27. сајму запошљавања који је одржан на Спенсу.
Održan 27. sajam zapošljavanja na Spensu Foto:Dnevnik.rs/ R. Hadžić
Фото: Одржан 27. сајам запошљавања на Спенсу Фото:Дневник.рс/ Р. Хаџић

Око 50 послодаваца понудило је Новосађанима отворена радна места, а то је било прилика да пронађу потенцијалне кандидате за неке од позиција. Највећу шансу да пронађу посао имали су радници у производњи, продавци, возачи, магационери, вариоци и шивачи.

На евиденцији Националне службе за запошљавања – филијале Нови Сад, која је у сарадњи с Градом организовала Сајам, тренутно је око 14.550 суграђана који немају посао, што је око 15 одсто мање у односу на исти месец прошле године.

По речима директорке филијале Нови Сад НСЗ -а Татјане Видовић, на њиховој евиденцији највише је грађана с четвртим степеном стручне спреме – 45 одсто, затим високообразованих – 36 одсто, а најмање оних који су без квалификације – 19 одсто.

 У току ове године смо интезивирали сарадњу с послодавцима, што је резултирало повећаним бројем радних места. За првих десет месеци ове године смо посредовали запошљавању око 7.000 грађана (Татјана Видовић)

– Из државног буџета за реализацију програма и мера активне политике запошљавања које реализује НСЗ у овој години, обебеђено је 3,65 милијарде динара, док је 550 милиона обезбеђено из Буџетског фонда за професионалну рехабилитацију и подстицање запошљавања особа с инвалидитетом – казала је Татјана Видовић. – У току ове године смо интезивирали сарадњу с послодавцима, што је резултирало повећаним бројем радних места. За првих десет месеци ове године смо посредовали запошљавању око 7.000 грађана. 

Како је казао в. д. начелника Градске управе за привреду Саша Билиновић, Нови Сад из године у годину повећава свој буџет за запошљавање.

– Поносни смо на то што у Републици Србији наша локална самоуправа издваја највише новца у те сврхе, а овогодишњим активним мерама запошљавања Града Новог Сада издвојено је готово 150 милиона динара – нагласио је Билиновић. – Половину од тога издвајамо за приправничке стручне праксе и запошљавамо око 200 младих сваке године који су завршили неки факултет. Мере које такође спроводимо Акционим планом су самозапошљање, старт-ап програми за оне који отварају свој приватни бизнис, као и Сајам запошљавања.

Фото: Одржан 27. сајам запошљавања на Спенсу Фото:Дневник.рс/ Р. Хаџић

Директорка Покрајинске службе за запошљавање Снежана Седлар сматра да нико више не може казати да су само ИТ инжењери дефицитарна занимања, јер су то, како је нагласила, и машински техничари, инжењери, машинбравари, инжењери технолози, инжењери у индустријском менаџменту и друга занимања.

Психолог у компанији „Карин комерц” Тамара Максимовић Вујић казала је да они нуде десетак позиција за раднике у радионици, браваре, електричаре и механичаре.

– У данашње време је тешко наћи добре раднике, да ли због тога што су отишли у иностранство или што су развили свој посао – истакла је она. – То је нешто за чим ми увек имамо потребу, а веома тешко проналазимо кадар. С НСЗ-ом сарађујемо већ три-четири године. Увек буде доста пријављених, а дешавало се и да кандидати који се пријаве овим путем заснују радни однос код нас. За сада имамо само позитивна искуства.
 

В. Бијелић

АНКЕТА: Шта очекујете од сајма запошљавања?

 

Thumbnail

Дамјан Крговић, економски техничар:

– Студент сам. Овде сам због препоруке. Из општине сам добио препоруку за „Аптив” корпорацију. Очекујем да добијем посао за који су ми рекли да се тражи мноштво радних места, што је отприлике неких 500 или 600 радника. У суштини се надам најбољем, мада сам свестан тога каква је ситуација.

Thumbnail

Лазар Морић, возач:

– Овде сам већ неко време, а и нисам први пут на сајму. Пошто видим да нема послодаваца, чини ми се да се доста њих није појавило, не надам се много, иако сам радно способан. По струци сам возач моторних возила и, колико сам приметио, има мало радних места, а и предност имају млађе генерације.

Thumbnail

Драгана Пантелић, прехрамбени техничар:
 

– Надам се да ћемо, бар ми млађи, имати прилику да нађемо посао и ван трговинских објеката. Завршила сам средњу школу, по струци сам прехрамбени техничар. Оно што ја желим овде нема, није ми прва посета сајму, а јако бих волела да радим оно за шта сам завршила. За сајам сам чула тако што су ме послали службеници с Бироа.

Thumbnail

Марина Милетић, хемијски техничар:

– Немам конкретну представу о томе шта бих могла очекивати. У  суштини, ништа одређено не очекујем да се не бих разочарала. Написаћу на формулар које способности имам, па ћу погледати које опције имам. Завршила сам Средњу хемијску школу, мада је веома тешко очекивати да ће посао бити баш у мојој струци.

 М. Дорић, А. Беређи, М. Алексић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести