Литерарни првенац о духу Црепаје

ЦРЕПАЈА: Литерарни првенац Јасмине Исајлов из Црепаје је књига прича „Јоца”, објављена у издању Општинске библиотеке Ковачица и Удружења грађана „Михаило Пупин”. Приче су њена сећања из детињства, када се жива реч преносила са старијих на најмлађе, што према њеним речима већ одавно није случај.
1
Фото: Јасмина Исајлов из Црепаје и њене рукотворине  

- Због мојих унука и уопше младих, решила сам да запишем сећања која се сигурно већ губе у народу – каже Јасмина Исајлов. – Књига се односи на мог деда стрица Јоцу и на време из прошлог века, на обичаје и његову носталгију, заробљеништво у Другом светском рату у коме је провео четири године у Немачкој и друга догађања.

Приче се тичу породичних, родбинских, комшијских и међуљудских односа у самом селу Црепаја, како је то некад било, а испричане су на духовит начин, пун шала, онако како је некад приповедано на основу истинитих догађаја.

- Банаћани из Црепаје су љубазни, пуни духа, шаљивyије, као и све Лале, али увек спремни да прискоче у помоћ, да госте дочекају као прави домаћини, међутим, зна да буде и несланих шала – указује Исајлов.

Књига прича „Јоца” је прихваћена од мештана и љубитеља писане речи из околине, па се распитују, има ли још нешто од рукописа, а она вели да припрема и збирку поезије. Поред писања широко је поље стваралачког рада Јасмине Исајлов, јер се она аматерски бави сликарством, па на платна преноси сеоске мотиве из Црепаје и овог јужнобанатског краја, а бави се и израдом сувенира.

- Имамо Удружење жена „Видовдан”, које је веома активно у Црепаји, под руководством председнице Јованке Јованов Цеде. Позивају нас у места ковачичке општине на разне сусрете, па да би се што боље представљали, одлучила сам да сликам на стаклу украшавајући тегле и флаше мешовитом техником уљаним и акрилним бојама или лаком за стакло. Нашим сеоским мотивима још украшавам дрвене варјаче – сазнајемо од Јасмине Исајлов.

Жене „Видовдана” баве се хуманитарним радом и организују неколико редовних манифестација у току године. Најзначајније су „Тортијада”, затим прослава Видовдана, учешће у Великогоспоинским данима који су празник села Црепаје, у септембру се одржава Фестивал јабука, а у децембру приказују посну трпезу. 

М. Митровић     

Фото: М. Митровић

Пројекат „Ковачица данас“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести