Кривичне пријаве због сумње да су оштетили ЕПС за више од милион евра

БЕОГРАД: По налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, полиција је поднела кривичну пријаву против бившег и садашњег одговорног лица у ЈП „ЕПС Снабдевање", због сумње да су „ЕПС" оштетили за 136.7 милиона динара.
dalekovodi eps
Фото: Tanjug

У саопштењу МУП-а се прецизира да се осумњичени терете да су од септембра 2015. до новембра 2016. године, супротно одлукама Извршног одбора „ЕПС-а", у периоду пада цена електричне енергије на тржишту свесно увећавали параметре за обрачун крајње цене струје на основу чега су стварали неконкурентне цене.

Због увећавања параметара и неконкурентних цена, како се сумња, „ЕПС" је изгубио 65 поступака јавних набавки у корист конкуренције. 

Осумњичени се терете да су на тај начин за више привредних друштава прибавили противправну корист од 149.219.597 динара, док су ЈП „ЕПС" оштетили за 136.701.469 динара.

На терет им се ставља кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица. 

Ове кривичне пријаве су поднете у оквиру велике аквције МУП-а, спровдене у сарадњи са Пореском полицијом и надлежним тужилаштвима, а у циљу сузбијања финансијског криминала.

У више одвојених акција, ухапшено је пет особа, док су против још 48 особа поднете кривичне пријаве у редовном поступку. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести