Семенке марихуане поштом стижу из Шпаније, Холандије, Енглеске...

Цариници су, у понедељак, у Пошти Нови Сад открили и спречили дистрибуирање четири пошиљке са више од 100 семенки канабиса и таблета екстазија.
1
Фото: mup

Пошиљка у којој је пронађен највећи број семенки марихуане била је намењена примаоцу у Врбасу, а пристигла је из Холандије, саопштила је Управа царина и додала да су још две пошиљке послате из исте земље мештанима Новог Сада.

У једној је, у оригиналном паковању ЦД-а, откривено 29 семенки канабиса, док се у другој налазило 25 таблета екстазија.

И прималац у Сомбору чекао је пошиљку с недозвољеним садржајем. Пошиљалац из Шпаније, покушао је да завара траг сакривши 17 семенки марихуане у кутију дечијих ''Покемон'' карата.

Из Управе царина подсећају да током новогодишњих празника број пошиљака које пристижу у Србију свакодневно расте, а цариници у њима неретко наилазе и на семе марихуане или таблете екстазија.

Кријумчарена роба не заплењује се искључиво на граници, јер се цариници често сусрећу с илегалним прометом робе и  у поштанским пошиљкама.

Управо то се догодилопре, пре нешто више од месец дана, 5. новембра,  у новосадској пошти када су цариници пронашли и спречили дистрибуирање више од 50 семенки канабиса које су стигле у пет пошиљака. Највећи број семенки овог наркотика био је намењен примаоцима у околини Новог Сада. Један од њих је од непознатог пошиљаоца очекивао 18 семенки спакованих у пет паковања, а други четири најлон кесице са 10 семенки канабиса које је требало да стигну из Шпаније.

Фото: mup

И прималац у Суботици чекао је две пошиљке са истим недозвољеним садржајем. У једној је пронађено шест оригиналних паковања са укупно 13 семенки ове биљке, а у другој још три семенке које су послате у најлон кесици из Сан Себастијана у Шпанији.

Непознати пошиљалац с Малте упутио је ка Србији пошиљку са 10 кесица семенки канабиса, али ни она није стигла до планираног примаоца у Бачкој Паланци.

У Пошти Нови Сад је летос, у неколико пошиљака, откривено скоро 60 семенки канабиса. Прегледом пошиљке која је пристигла у јутарњим сатима, 7. августа, из Енглеске, а у којој је била пријављена шминка, пронађена је табакера за цигарете у којој се налазила кесица са 25 комада семенки канабиса ''фаст будс''. У другој пошиљци, такође из Енглеске, пријављена је футрола за кредитне картице али је у њој било спаковано и 13 семенки истог наркотика марке ''роyал љуеен''.

Истог дана, у две различите пошиљке из Шпаније које су декларисане као сувенири, цариници су пронашли укупно осам семенки канабиса упакованих у оригиналне пакете на којима пише ''делициоус сеедс – оригинал јуан херер'' и ''роyал љуеен сеедс''. Последња пошиљка у којој је пронађено још осам семенки марихуане, стигла је из Холандије без назнаке шта је садржај пошиљке, што је изазвало додатну сумњу царинских службеника. У њој су пронађена два пакета са називом ''фемалсеедс''.

У царинском реферату Пошта Нови Сад, у три пошиљке, почетком априла, заплењено је укупно 62 семенке марихуане. Утврђено је да је исти пошиљаоц из Шпаније упутио две пошиљке истом примаоцу из околине Врбаса. У једној  пошиљци стигле су 34 семенке сканка, и то њих 27 у пластичним кесицама и још седам у оригиналном паковању.

Другом пошиљком је стигло оригинално папирно непровидно паковање с написом „ауто скунк“ и у њему још осам семенки исте дроге у провидној пластичној кесици. Још једна пошиљка сумњиве садржине послата је такође из Шпаније, из Барселоне, примаоцу у Новом Саду. Контролом пошиљке утврђено је да се у кутији од ЦД-а налазе две непровидне кесице, свака са по 10 семенки канабиса.

Дистрибуирање семена канабиса на територији републике Србије је законом забрањено. Међутим, у земљама као што су Шпанија, Холандија и Малта, одакле најчешће стижу такве пошиљке, то није случај, тако да се наши цариници у пракси често сусрећу управо са таквим пошиљкама. Најпре се гледа одакле пакети долазе, како су адресирани, колика је њихова тежина, шта пише на садржају саме пошиљке која је налепљена на сваки од њих. Уколико пакет нема пошиљаоца или долази из одређених земаља, он одмах побуђује сумњу цариника. Исто важи и за пакете необичног облика и садржине.

Из Европе, најчешће из Холандије, у Србију су до сада поштом стизале углавном мање количине ЛСД-а, екстазија, марихуане и семенки те биљке, али до сада није забележен случај озбиљнијег кријумчарења дроге из европских држава путем поштанских пошиљки, што је сасвим логично с обзиром на то да европске државе располажу модернијом техником и јачом контролом.

Иначе, слање дроге поштом некада је било врло популарно јер су трошкови и ризик најмањи, а у разним врстама пакета су могле стићи солидне количине. Познато је да су поједини београдски кланови почетком деведесетих година прошлог века управо тако почели да „раде” с кокаином, и да је у појединим пошиљкама поштом стизало и по три-четири килограма дроге. Тај вид транспорта и данас се повремено користи.

Д. Николић

Фото: Управа царина

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести