Вучић: Са Путином 17. јануара о свему, па и Трамповом писму

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је данас да није видео никакве проблеме са "руске стране" после писма председника САД Доналда Трампа, те да ће са председником Русије Владимиром Путином током његове посете Србији, 17. јануара, о свему разговарати отворено, као и увек до сада, па и о Трамповом писму. 
vucic putin tanjug
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

"Што се тиче руских реакција, нисам их видео. Путина са радошћу дочекујем 17. јануара. Нисам имао никада проблема да разговарам са њим отворено. Али нисам видео проблеме са руске стране", рекао је председник Вучић на питање новинара о медијским наводима о негативној реакцији на Трампово писмо у делу руске јавности и, могуће, у појединим политичким круговима.

Вучић је додао да му је, ако се мисли на реакције медија, лакше да види шта је у српским медијима, иначе "много теже и горе, него у руским", и не види, каже, што би коментарисао руске медије".

Истакао је и да је Трампово писмо рационално, какво се и може очекивати од америчког председника, будући да су САД признале Косово:

"Али, за нас је добра вест што се захтева улога Београда, а Приштини каже да мора да се договори са Београдом", рекао је Вучић. 

Вучић је поновио да било какав договор између Београда и Приштине није ни близу, али да он неће одустати од тражења компромисног решења за питање КиМ, јер је његово да се бори за мир, стабилност и будућност Србије. 

"Ми нисмо близу било каквог договора и то не говорим зато што се правдам било коме, већ зато што сам незадовољан и несрећан што је то тако", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након састанка са грчким премијером Алексисом Ципрасом.

Како је рекао, он се, за разлику од политичара у Србији, али и другим земљама, никад никоме не правда, већ ради чисте савести оно за шта мисли да је најбоље за Србију.

За Србију би, подвукао је, било добро да имамо неки споразум, али смо, понавља, веома далеко од било каквог споразума, иако Трамп верује да смо близу.

"Америка је признала независност Косова и неће лако мењати одлуку, али оно што је у овим лошим условима добро за нас, то је да захтева улогу Београда, а Приштини каже да мора да се договори за Београдом. То је добра вест", рекао је Вучић.

Поновио је да Србија неће дозволити угрожавање живота Срба на КиМ.

"Када сви причају о томе да ћемо лако да остваримо неке циљеве оружјем, а ја боље знам стање восјке и полиције него било ко други у земљи... А, пошто то знам моје питање је - ко ће да буде крив сутра или коме ћете да замерите ако вашег оца, брата или дете неко буде враћао у ковчцегу. И тада ће Вучић да буде одговоран", упозорава он.

Зато се, понавља, бори за мир, стабилност и за компромис, а не за рат и сукобе.

Он је навео да се Београд данас налази у веома тешкој ситуацији, јер је тешко дати рационалан одговор на ирационалне потезе Приштине, попут повећања такси од сто одсто на производе из Србије.

"Ми инсистирамо на рационалном одговору, али не мислим да то има значаја и да то неко хоће да види", казао је Вучић и додао да су људи научили на уздржаност и рационално понашање Србије, која мора тако да се понаша иако то не доноси озбиљније резултате у односима са косовским Албанцима. 

Он је истакао да се нада да ће ЕУ и САД извршити значајнији притисак на Приштину да повуче мере.

"Ми ћемо гледати да свом снагом чувамо мир и стабилност. То је наш посао", истакао је Вучић.

Очување мира и стабилности најважнији је задатак Грчке и Србије, без којег нема будућности, каже председник. 

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести