Велико откриће: Млечни пут ипак није раван?

Много година научници су веровали да је наша галаксија Млечни пут релативно равна и стабилна, али ново шокантно откриће показало је да се она савија и криви ка својим крајевима.
1
Фото: pixabay.com

По први пут су научници тачно мапирали нашу галаксију како би видели њен прави облик, преноси Индепендент.

Друге галаксије смо, додаје Индепендент, детаљно измерили, а измерити нашу је био огроман изазов. Астрономи објашњавају да је то као да покушавате да одредите облик сопствене државе док стојите свом у дворишту.

"Углавном смо спиралне галаксије доживљавали као равне, попут Андромеде, коју можемо да видимо кроз телескоп", рекао је профессор Ричард де Гријс, кооаутор студије и астроном.

У овом истраживању анализирано је 1339 звезда како би открили прави облик галаксије и уочили да се звездани диск савија према горе како се приближавамо његовим крајевима.

Неком далеком посматрачу наша галаксија би изгледала као диск звезда које орбитирају око густог средишта. Али на крајевима је утицај гравитације слабији и тај диск сличнији је слову "С". Ново истраживање показује да је за искривљени облик галаксије заслужна и снажна ротацијска сила масивног унутрашњег диска.

Иначе, астрономи су и раније уочили галаксије сличног облика са закривљеним крајевима, али до сада нисмо знали да Млечни пут припада њима.

(Б92)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести