И после пресуде Ел Чапу картел наставља да делује

МЕКСИКО СИТИ: Упркос хапшењу, екстрадицији и пресуди нарко лорду Хоакину Гусману, познатијем као "Ел Чапо", његов Синалоа картел наставља да делује, а доказ за то су огромне пошиљке дроге откривене на граници последњих недеља. 
 Hoakino Gusman,  "El Čapo" Foto: United States Drug Enforcement Administration via AP
Фото:  Хоакино Гусман,  "Ел Чапо" Foto: United States Drug Enforcement Administration via AP

Вреће са фентанилом и пластичне кесе мета, хероина и кокаина показују да картел није ослабио, није изгубио на својој традиционалној територији у северозападном Мексику нити има огранични међународни опсег губитком злогласног вође, пренео је АП."Он је још увек главна снага мексичког криминалног подземља", изјавио је мексички безбедносни аналитичар Алехандро Хопе.

Картел још увек контролише светску мрежу контаката која може да пребаци колумбијски кокаин у Камерун и мексичке куваре мета у Малезију.

Они, такође, контролишу морске луке да би набавили дрогу, лабораторије и хемичаре да их обраде, подмићују корумпиране полицајце како би обезбедили премештање дроге на границу, пројектују мултимилионске тунеле да би прокријумчарили тоне марихуане и кокаина испод границе и плаћају "мазге" да превозе пошиљке у аутомобилима и камионима.

Ту је и војска убица, извршитеља који раде на изнуђивању и отмицама, перачи новца и политички контакти. 

Можда и најважније, Синалоа наставља да контролише оно што се назива "последња миља" у САД, користећи своју дистрибутивну мрежу да би дрогу ставила у руке локалних банди и уличних дилера. 

Гусман ће се жалити на пресуду

БРУКЛИН: Адвокат Хоакина Гусмана, познатијег као "Ел Чапо" изјавио је да ће се он жалити на пресуду о кривици.Џефри Личман је изјавио испред зграде суда у Бруклину да се одбрана "борила дивље" на суђењу и да ће "наставити да се бори" за Гусмана, пренео је АП.

Гусмана су одмах извукли из суднице након што је судија прочитао пресуду.Амерички државни тужилац Ричард Доногју изјавио је да очекује да ће Гусман добити доживотну казну затвора без могућности помиловања.

Озлоглашени мексички нарко-бос Хоакин Гусман (61), познатији као "Ел Чапо", данас је у америчком суду проглашен кривим због организовања кријумчарења огромних количина дроге.Агенције су пренеле да је Гусман, чији надимак на шпанском значи "Кратки", проглашен кривим по свих 10 тачака оптужнице, због чега би могао провести остатак живота у затвору.

Гусману је суђење почело у новембру прошле године и на процесу се појавило више од 50 сведока.Њега је 2017. године Мексико изручио Сједињеним државама, где га терете да је као вођа картела Синалоа кријумчарио кокаин, хероин и друге дроге.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести