Приредба Бечејске гимназије у спомен краја Великог рата

БЕЧЕЈ: Иако је лањског 11. новембра обележен век од прекида ратних дејстава у Великом рату, Први светски рат је окончан тек 28. јуна 1919. године потписивањем Версајског мира, чиме су договорени услови мира.
1
Фото: Гимназија обележава сећање на Велики рат

Из тог разлога образовне установе значајан датум с правом обележавају током читаве ове школске године. Бечејска Гимназија ће то урадити приредбом  „Слобода је тако лепа – 11. новембар 1918.“ ове седмице, у среду и четвртак..

Свечаност почиње монодрамом „Милунка Савић ... исповест о животу од прве пушке до прве метле...“ у извођењу глумице ЈДП Весне Станковић. Представа ће бити изведена у среду 27. фебруара у Градском позоришту Бечеј у 11.30 сати. Истог дана у школској згради од 17 сати биће свечано отворена изложба „Српски добровољци у Првом светском рату 1914 – 1918.“ и представљени награђени радови на литерарном конкурсу поводом историјског  догађаја.

Дан касније, у четртак 28. фебруара  ће у мултифункционалној сали школске зграде бити пројекција докуметараног филма „Србија у Великом рату“ с почетком у 11.11 сати, чиме се симболично подсећа на Дан примирја – 11. новембар 1918. године, који се од 2005. у свим школама Србије обележавао првим часом историје, а од 2012. је државни празник. Истог дана на истом месту  од 17 сати биће одржана трибина „Дођу тако нека тешка времена“ у којој ће саговорници бити научни сарадник др Предраг М. Вајагић и професорке историје Биљана Бошковић и Радмила Свитлица.

Позивница за актулену манифестацију бечејских гимназијалаца је амблем Дана примирја, који чине цвет Наталијина ромонда на траци Албанске споменице у црно-зеленој боји. Реч је о цвету који расте у источној Србији, а има га и на планини Ниyе, чији је највиши врх Кајмакчалан био поприште славне битке у Првом светском рату у којој су учествовали и српски војници предвођени војводом Живојином Мишићем. Поменути цвет је изабран за симбол Дана примирја, јер има способност да и када се потпуно осуши, уколико се залије, попут „феникса“, може оживети. Тако се симболично представља „поновно рађање“ Србије, која је после исцрпне борбе успела да стане на ноге.

В. Јанков

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести