Ствара се велика Демократска странка

БЕОГРАД: На редовној седници Главног одбора, готово једногласно, подржана је инцијатива за покретање процеса уједињења и стварања велике Демократске странке, саопштено је после седнице.
GO DS/Fonet/Zoran Mrdja
Фото: Фонет/Зоран Мрђа

У саопштењу објављеном на сајту ДС наводи се да је подржана је инцијатива за покретање процеса уједињења и стварања велике Демократске странке, "као започетог процеса укрупњавања који доминатно обележава актуелни политички тренутак и представља замајац прерастању ДС у најснажније гравитационо поље у грађанском, демократском спектру".

Додаје се да је гласању претходило излагање председника ДС Зорана Лутовца који је назначио магистралне правце даљег деловања, наглашавајући да уједињење прогресивних, демократских странака извире из захтева који су се чули и на грађанским протестима, а и дају импулс реафирмацији идеје коју демократе нису напуштале.

Овој идеји је дошло време, и раније су чињени покушаји, али сада нам услови налажу историјску зрелост и одлучност, заједништво и борбу за стабилну државу и институције у пуном демократском капацитету, подвукао је Лутовац.

Он је нагласио да није реч о персоналној унији и кадровској комбинаторици, да се не ради о именима, већ о програму, наводи се у саопштењу.

У дискусији која је уследила идеју су подржали чланови Главног одбора, не спорећи суштину и основну премису на којој се разговори о унији воде.

У првом делу седнице, који је био отворен за јавност, председник странке поднео је Извештај о тромесечном раду, који је усвојен апсолутном већином гласова. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести