Макрон: Конкуренција између Кине и ЕУ не сме водити у изолацију

ПАРИЗ: Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да конкуренција између Европске уније и Кине не сме довести до слома у систему светске трговине или да доведе до политичке изолације, док је његов кинески колега Си Ђинпинг обећао да ће радити раме уз раме са Европом, а немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер позвали су на већи реципроцитет у трговини.
makron, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Thibault Camus, Pool)

Макрон, који је позвао немачку канцеларку Ангелу Меркел и председника Европске комисије Жан-Клод Јункера на разговаре са Си Ђинпингом у Паризу, рекао је да жели да изгради праведнији, уравнотеженији мултилатерални трговински оквир са Кином.

"Морамо кроз акције показати да сарадња доноси више од конфронтације и да ћемо више добити кроз отвореност него кроз затварање врата", рекао је Макрон.

Француски лидер је настојао да створи уједињени фронт Европе који би се суочио се с кинеским напретком у трговини и технологији и подстакне уравнотеженији однос са Пекингом. Он је данас позвао на партнерство с Кином на темељу поверења, преноси Ројтерс.

"Међу нама постоје неслагања, очигледно у историји човечанства моћ не иде без ривалства, нико од нас није наиван", рекао је Макрон, додајући да ЕУ поштује Кину и одлучна је да води дијалог и оствари сарадњу.

Си је покушао да увери Макрона да је сарадња главни ток у кинеско-европским односима, чак и ако су две стране имале разлике и постојала је конкуренција између њих.

"Сарадња је већа од надметања. Треба да повећамо позитивну енергију Радимо раме уз раме и помажемо једни другима, и не треба увек да бринемо и осврћемо се иза себе са сумњом, већ да се крећемо напред", рекао је Си.

Ангела Меркел је рекла да Европа жели да игра активну улогу у кинеској иницијативи "Један појас, један пут", али да она мора водити ка већем реципроцитету у трговини, са чиме се сложио и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер, који је поновио захтев да европске компаније имају већи приступ кинеском тржишту.

Јункер је рекао да жели одређенији реципроцитет у односима Уније и Кине да би "европске компаније могле да имају исти степен приступа кинеском тржишту, као што кинеске компаније имају у Европи".

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести