Гулаш, пасуљ, сарма и песма приде у Бачком Моноштору

БАНАТСКИ МОНОШТОР: Банатски мириси и укуси су дочекали оне, који су минуле сутобе посетили Банатски Моноштор, јер се у дворишту КУД „Петефи Шандор” навелико крчкало.
1
Фото: Дружење у оквиру пројекта Чока - Валкањ

На такмичењу у кувању учествовало је пет екипа, са пет традиционалних јела: гулаш- паприкашом, рибљом чорбом, пасуљом, румунском сармом и кобасицама.

Прва награда отишла је у руке тима КУД „Мора Ференц” из Чоке, за традиционални гулаш-паприкаш. Друго место освојила је екипа из Румуније, са традиционалном румунском сармом која садржи и један тајни састојак. Треће место припало је КУД „Свети Сава” из Чоке, за пасуљ са кобасицама. Друштва из Валкања и Чоке представила су своје традиционалне песме и игре.

Дружење у Банатском Моноштору део је двогодишњег прекограничног пројекта Чоке и Валкања (Румунија), који је делом финансирала Европска унија, а  који ће се завршити у Валкању, 6. јуна

- Овај пројекат је свима донео доста тога. Зграду КУД „Петефи Шандор” у Банатском Моноштору смо, између осталог, обновили захваљујући пројекту. Ова изузетно мала заједница која броји једва осамдесет људи, све своје друштвене догађаје, били они тужни или весели, организује баш у овој згради -  испричала нам је Ерика Киш Тот, председница КУД „Мора Ференц” из Чоке.

Почетком јуна друштва из Чоке ће посетити Валкањ, где ће на једном мултиетничком фестивалу који организују румунски партнери, деца из Чоке представити традиционалне банатске песме и игре, најавио је  Александар Ђурић, менаyер пројекта „Историјски Банат”.

В. Х.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести