Вучевић након инцидента на Адицама: Лако је јуначити се из НС и БГ

НОВИ САД: Поводом информације да су тројица младића у алкохолисаном стању 1. маја напала неколико људи на улици и њиховим двориштима у новосадском насељу Адице и вређали их на националној основи, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић казао је јуче да „не разуме те велике Србе што нападају пекаре”.
vucevic
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

Како је казао, уколико неко жели да помогне нашем народу на Косову и Метохији, то може учинити конкретно, односно да га обиђе, чује шта има да каже и види како живи, а не да разбија пекаре.

Био сам претходне две недеље и на северу Косова и Метохије, у Косовском Поморављу и у Грачаници, казао је Вучевић.

Саветујем, додао је градоначелник Новог Сада, да они који желе да помогну прво да оду да виде како живе ти људи јер ниједном Србину на Косову и Метохији неће бити боље тиме што се вређају или нападају пекаре по централној Србији или Војводини.

Не знам како напади на пекаре и људе помажу нашем народу на северу Косова и Метохије. Нисам схватио какво је то јунаштво. Пошто себе доживљавам као патриоту, као неког ко је ишао десетинама пута на Косово и ко је тамо служио војску, не знам по чему су ти момци већи патриоти од мене, казао је Вучевић.

Он је додао да „није одушевљен” ни када неко прави фигуре албанског двоглавог орла, те да за тако нешто не треба „очекивати аплауз”.

Србија улаже много напора да се релаксирају односи између два народа, који су проблематични вековима, да би се постигао договор од којег зависи стабилност Балкана, подсетио је Вучевић, додавши да већ постоје проблеми с таксама које је Приштина увела, као и с притиском дела међународне заједнице.

Како је додао, на овај начин даје се прилика Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају да кажу „Ево шта се дешава у Србији”.

Такво понашање не помаже Србији у преговарачким позицијама, које су теме над темама, а које утуичу на све нас, на економију, безбедност, инвестиције..., поручио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Градоначелник Новог Сада је казао да очекује реакцију полиције и Тужилаштва и да се одговорни процесуирају. Он је истакао да држава треба да реагује, а не да се неко стихијски окупља и ставља изнад ње.

Сувише је то озбиљна и осетљива тема, те верујем да држава има снаге да не дозволи да било ко буде угрожен, казао је Вучевић, и поручио да треба видети како живе Срби на Косову а не јуначити се из Новог Сада и Београда.

С. К-ч

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести