Хрвати и Словенци чистили море у Савудријској ували

САВУДРИЈА/ПИРАН: Више од 200 ронилаца из Хрватске и Словеније данас је у оквиру велике еколошке акције "Чишћење без граница" чистило море на пет локација у Савудријској ували, а отпад је уклоњен с површине веће од 50 квадратних километара, јавила је Хина. 
ciscenje mora, pixabay
Фото: pixabay.com

Уз луке Пиран и Савудрија чистило се крај кампа "Вели Јоже", као и у Забратији и Башанији. 

Учесници акције сагласни су да отпад у мору нема националност и да земље треба да сарађују у бризи за будућност мора, саопштили су организатори.

Државни секретар у Министарству заштите животне средине и енергетике Марио Шиљег је рекао да 80 одсто отпада у мору долази с копна, а од тога 80 одсто је пластика, те истакао да је нужна едукација младих како би се смањила количина отпада у Јадранском мору. 

Подводни "улов" ронилаца у Савудријској вали био је, између осталог, камионска гума, грађевински отпад, те пластичне флаше и пластичне чашице јогурта.

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Дубравко Понош каже да је, нажалост, чак 72 одсто свих вода у Европи загађено микропластиком. 

Акцији су присуствовали и представници локалне власти, а Хина преноси да су пријатељство суседних земаља потврдили и Бранко Роглић, поЧасни конзул Словеније у Хрватској, и Божо Димник, почасни конзул Хрватске у Словенији. 

Како преносе хрватски медији, данас су хиљаде волонтера сакупљали пластичне производе и остали отпад међу стенама и плажама дуж баскијске обале у Шпанији, док су рониоци чистили отпад у мору, а волонтери у плавим мајицама уклањали пластични отпад из ситног песка и сакупљали и веће предмете, попут флаша. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести