Без Срба нема скупштинске већине за формирање власти у ФБиХ

САРАЈЕВО: Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ указује на чињеницу да не постоји скупштинска већина за формирање Владе Федерације и избор председника и потпредседника Федерације, те да за то у овом тренутку недостају гласови шест српских делегата. 
Sarajevo Foto: Tanjug/video
Фото: Сарајево Фото: Танјуг/видео

У саопштењу достављеном медијима Одбор наводи да постоји прост математички збир већине у Представничком Дому и Дому народа Федерације састављене од ДФ, СББ, ХДЗ и СДА, али да та већина нема шест Срба који ће потписати иницијативу за избор српског потпредседника Федерације. 

"Могу да имају и 80 одсто посланика и делегата, али ако немају, а немају шест делегата Срба у Дому народа Федерације, онда нема ни Владе Федерације БиХ", поручили су у саопштењу, уз закључак да тако нема ни власти у Федерацији. 

Одбор у саопштењу примећује да медији о томе ћуте, да сви причају о изборном закону, али да игноришу чињеницу да нема потребне уставне већине у Федерацији за избор извршне власти. 

"Једино је садашњи потпредседник Федерације Милан Дуновић у интервјуу за ТВ Н1 рекао да је већи проблем формирати Владу Федерације него Савет министара", наводи Одбор и поручује да странке које су направиле математичку већину "треба да нађу шест Срба делегата у Дому народа Федерације и онда могу рећи да имају скупштинску већину". 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести