Ускоро биоразградив омот за чоколадице

Компанија Нестле ће прва на свету почети да пакује чоколадице у омоте за које тврди да се разлажу у морској води у року од шест месеци, преноси Радио телевизија Србије.
n
Фото: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Прошле године, компанија Нестле се обавезала да ће до 2025. године сва амбалажа за њихове производе бити биоразградива или ће моћи да се рециклира и поново користи.

Најављујући нови омот за чоколадице „јес“, Мајкл Керол, руководилац Центра за иновације и одрживост у компанији Нестле, тврди како су сигурни да се он разлаже у морској води у року од шест месеци.

У поређењу са амбалажом која се данас користи, то је брже за око 450 година, нагласио је Керол.

У кондиторској компанији су навели да су морали да премосте преко 90 препрека и изазова развијајући нови материјал и прилагођавајући постојеће машине и производне траке, како би се производ лакше обрадио.

Стручњаци у истраживачком и развојном центру Нестлеа у Јорку, истакли су да је у досадашњем процесу производње процес паковања са хладним затварањем од 300 бара по минуту, био могућ само са трајним пластичним фолијама.

Тиму је требало само десет месеци да осмисли и прилагоди производне линије како би се осигурало да чоколадице остану у савршеном стању током паковања, транспорта и складиштења.

Ново паковање „јес“ чоколадица на бази воћа и орашастих плодова појавиће се на тржишту половином јула и на себи ће имати поруку „пажљиво упаковано у папир“.

 

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести