Охрид остаје на листи светског наслеђа Унеска

СКОПЉЕ: УНЕСКО је на данашњој седници у Бакуу одлучио да природно и културно наслеђе у Охридском региону не буде уписано на листу светског наслеђа у опасности и дао рок властима да до 1. фебруара наредне године отклоне све препреке које би ту земљу могле да доведу на ту листу.
e
Фото: pixabay.com

Усвојене препоруке налажу охридским властима до фебруара 2020. године да прогласе мораторијум на било какве трансформације обале Охридског језера, да се сруше сви дивље изграђени објекти, да се направи детаљна анализа о стању у том региону, као и да се обнови колекторски систем. 

Исте препоруке важе и за албанску страну језера. 

Као позитивне реформе, Комитет је посебно истакао активности македонске владе попут укидања планова о ски центру и брзом путу у националном парку Галичица, пројекте о колекторском систему и преусмеравању реке Сатеска, као и усвајање новог Закона о управљању. Комитет је поздравио одлуку владе Северне Македоније од 11. јуна о спровођењу осталих препорука УНЕСКО. 

У складу са овом одлуком, Република Северна Македонија до 1. фебруара 2020. године треба да достави извештај о напретку у остварјивању осталих препорука УНЕСКО.

На основу тог извештаја очекује се УНЕСКО да поново разматра случај Охридског региона током следеће седнице Комитета који ће бити одржан у јуну 2020. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести