Бесплатно море за 93 основца

Деца из социјално угрожених породица отпутовала су  у Баошиће где ће у Одмаралишту Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“ боравити до 15. јула.
d
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Групу чини 93 основаца чији су родитељи корисници програма Народне кухиње Црвеног крста Новог Сада,  корисници услуга  Дневног боравка за децу и омладину и Сигурне дечје куће Центра за социјални рад Града Новог Сада, Центра за породични смештај и усвојење, и Дечјег села „Др Милорад Павловић“ из Сремске Каменице. Црвени крст Новог Сада обезбедио је деци ланч-пакете за пут, средства за личну хигијену, креме за сунчање, мајице и пешкире за плажу.

- Прошле године смо успели да повећамо број деце која одлазе на море и поносни смо на овај пројекат, јер смо схватили да се она врате као бољи људи – истакао је секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић. – Док бораве на мору, у периоду кад није препоручљиво излазити на сунце, они имају прилику да похађају неку од радионица, односно програма Црвеног крста.

Кроз радионице, које воде волонтери Црвеног крста, деца ће имати прилику да се упознају са Организацијом Црвеног крста, њеним историјатом, основним принципима, стекну основна знања из прве помоћи и едукују се кроз пројекте „Промоција хуманих вредности“, „Стоп трговини људима“ и друго.

- Програм се реализује од 2006.  године, а у одмаралишту је до сада боравило више од 750 новосадске деце – навела је помоћница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић. – Град је за ову прилику преко Градске управе за социјалну

и дечју заштиту издвојио 2.700.000 динара. За већину деце ово је први одлазак на море и верујемо да ће уживати у купању, сунчању, игри, дружењу и да ће донети најлепше успомене са овог летовања.

Бесплатно летовање у оквиру пројекта „Програми и активности за помоћ деци и младима у стању социјалне потребе“ ове године су омогућили Црвени крст Новог Сада и Градска управа за социјалну и дечју заштиту, у сарадњи са Црвеним крстом Србије.

- Ишла сам и раније на море у Баошиће овако организовано и сјајно сам се провела – рекла је једанаестогодишња Леонтина Марковић. – Сад очекујем да буде још боље. На мору највише волим да пливам, а осим тога допале су ми се и ликовне радионице.

Б. Павковић

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести