Ађани планирају да искористе термалну бушотину

АДА: Радови на термалној бушотини у Ади су недавно завршени, а ова инвестиција отвара нове могућности. Председник општине Золтан Билицки истиче да је циљ локалне самоуправе да се рационално искористи термална вода и гас као извор енергије.
д
Фото: Dnevnik.rs

- Обезбеђивањем потребних финансијских средстава за остваривање наших идеја, термална бушотина биће стављена у функцију на бази решења какво још није примењено нигде у Србији. Циљ нам је да искоришћавањем топлотне енергије из овог извора, грејемо објекте велнес центра, спортски пансион, дом ученика, балон халу, која ће се изградити ове године, као и ОШ „Чех Карољ“, општинске зграде, амбуланте и вртиће - каже Билицки.

Он напомиње да, у зависности од капацитета извора, осим споменутих јавних објеката, постојаће могућност за прикључење на мрежу и за стамбене зграде. Прелиминарна мерења и процене енергије показују добру шансу за остваривање ових идеја, али према речима Билицког, неопходно је да се обезбеди одговарајућа пројектна документација за оне државне институције од којих се очекује новац за такве пројекте.

Фото: Dnevnik.rs

- Покренут је поступак за јавну набавку за израду пројектно- техничке документације, која ће предвидети мрежу грејања и могућности коришћења гаса из термалне воде. Идеја је да се гас, који се налази у термалној води, помоћу гасног генератора користи за производњу електричне енергије. Прорачуни и експериментална испитивања показују да ће се на овај начин произвести око 250 киловат сати електричне енергије. Наш циљ је да за локалну самоуправу у будуће, поред законом дефинисаних извора прихода, створимо и друге могућности за приходе - наглашава Билицки.

Предвиђени рок за израду пројектне документације у поступку јавне набавке је 60 дана. Билицки очекује да ће након спроведеног поступка, већ у току ове године, моћи да се приступи реализацији овог пројекта.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести