У Савином Селу чекају почетак радова на водоводу у септембру

САВИНО СЕЛО: Житељима насеља у врбаској општини требало би догодине у септембру да из славина потече исправна вода за пиће. Већ пуних 13 година, од 2006. воду из сеоског водовода не могу да пију нити да је користе за кување, већ је употребљавају само као техничку воду, за туширање и прање.
е
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

- Имамо обећање да ће у септембру ове године почети изградња водоводне мреже у дужини од 14 километара којом ће се водоводни систем стојити са водоводом у Врбасу – каже секретар Месне заједнице Зоран Кораћ. - Новац је Општина Врбас, после вишегодишњег залагања успела да обезбеди па предстоје радови, који ће, бар су таква очекивања, бити завршени за годину дана и олакшати живот и свакодневницу Савиноселцима. Неће куповати пијаћу воду, ни носити је у кантама са еко чесме до својих кућа.

Уз изградњу водоводне мреже, Кораћ наводи, да би месту требала и канализација. Дворишта су засићена од септичких јама, па је уз изградњу водоводне мреже и канализација преко потребна. Додуше та инфрастуктура је започета у појединим деловима улица пре седам година, али је застала и сада би радове требало обновити.

Амбуланта је за свако село једна од најважнијих установа, а овде је била смештена у леп стари објекат који је под заштитом као споменик културе, али је морала бити исељена.

- Због оронуле кровне конструкције амбуланта је пресељена у приватну кућу која је прилагођена за ту намену. Зграда је под заштитом, па ће, када поправка крене, извођач радова морати да се придржавати услова Завода за заштиту споменика културе – истиче Кораћ.

Дому културе потребно је сређивање унутрашњости. Месна заједница чини напоре да сваке године понешто уради око објекта, на  згради и  унутра, али су то ситни радови. За веће захвате, вели Кораћ, потребно је више новца које месна заједница нема, већ је упућена да чека паре од општине. Општина је Савиноселцима изашла у сусрет уступајући им објекат који Месна заједница сада преуређује за славља, пре свега ради обележавања рођендане.

- Наши мештани одлазиле у Врбас и Кулу да би прославили дечје рођендане и зато смо парама од наплате пијачарине и одржавања капеле на сеоском гробљу инвестицију извели скоро до краја. Сада мајстори сређују простор унутра и верујемо да ће га мештани са задовољством користити -наглашава Зоран Кораћ.

Лепо и широко је Савино Село. Место чине три главне улице и више попречних и споредних. Све имају изграђене тротоаре и путеве, али се у путну инфрастурктуру није у протеклом периоду улагало, па је некима потребно да се изнова пресвуку асфалтом.

Подоста је старих великих кућа, што указује да су у њима живеле богате породице, које су уз новац имале и стила у изградњи. Додуше има и новоизграђених, али и напуштених, чији власници за њих траже пуно новца. Некретнине су, напомиње наш саговорник, поскупеле од када Покрајина даје субвенције младим брачним паровима за куповину сеоских домаћинстава. У селу живи око 3.000 душа, а својевремено, када је у месту била јака пољопривреда и у суседном Врбасу у фабрикама радило по више стотина радника, било је и 5.000 становника.

- Људи одавде не иду у иностранство, већ ка већим градовима, Београду и Новом Саду, али има примера међу занатлијама који бољу егзистенцију налазе у бившим југословенским републикама, Словенији и Хрватској , заобилазећи развијене земље на западу -каже Кораћ. -У Савином Селу нема привреде, осим што ради погон грађевинског предузећа „Инобачка” који се бави станоградњом и изградњом монтажних кућа и где је запослено 50 мештана.

Својевремено је постојала јака пољопривредна задруга „Милан Куч” коју су мештани из милоште звали Мајком, не само зато што је запошљавала око 200 радника, већ и што је учествовала у изградњи места.

До краја Другог светског рата село Торжа је чинио немачки живаљ, а од 1945. колонисти из црногорских општина Бјело Поље, Андријевица и Беране, који су селу дали име по народном хероју Сави Ковачевићу.

- Сада је у селу  90 одсто српског становништва, али има и Мађара, Словака…. Живи 16 националних мањина и група. Од староседелачких породица мало је остало, али се, ипак задржало презиме Целнер. Најбројнији су Бабићи који славе Ђурђевдан. Јако је Удружење Васојевића, који се сваке године на Аранђеловдан окупљају у Основној школи „Бранко Радичевић”. Тада дође више стотина људи из Београда, Суботице, Новог Сада, а буду присутне и естрадне звезде – каже Зоран Кораћ.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Богомоља уместо храма

Над селом се издижу торњеви двеју цркава – евангелистичко-реформаторске, која је сасвим оронула, и римокатоличке цркве. Од пре неколико година уз евангелистичку цркву изграђена је скромна богомоља за верујући православни народ, док се не подигне црква, за коју је Месна заједница одредила место у близини дечјег парка.

Зорка Делић

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести