Нетфликс вреди више од БДП-а пет ex-yu земаља

ВАШИНГТОН: Укупан бруто домаћи производ (БДП) пет балканских земаља мањи је од тренутне вредности компаније Нетфликс, показује истраживања портала Хау мач, који је поредио тржишну капитализацију појединих највећих светских компанија на америчкој берзи са БДП-ом земаља у развоју.
1
Фото: pixabay.com

Нетфликс, један од најпознатијих сервиса за онлајн гледање филмова и серија, вреди укупно 166,38 милијарди долара.

Тржишна капитализација Нетфликса вреди више од удруженог БДП-а Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Хрватске, с обзиром на то да обједињени БДП тих пет држава укупно износи 149,29 милијарди долара, пише портал Инвеститор.ме.

Највредније компаније се углавном баве технолошким или финансијским делатностима, а Мајкрософт једини премашује вредност од билион долара.

Висока тржишна капитализација ових компанија долази још више до изражаја у поређењу са БДП-ом земаља у развоју, нарочито источне Европе, Африке и Латино Америке. Поједине капитализације су вредније и у поређењу са доста већим државама, као што су Аргентина и Русија.

Највреднија компанија на свету је Мајкрософт, са тржишном капитализацијом од 1.058 милијарди долара. Његова вредност је већа од удуженог БДП-а чак девет држава источне Европе: Естоније, Литваније, Летоније, Белорусије, Пољске, Украјине, Молдавије и Словачке.

Бенк ов Америка, са укупном вредношћу од 278,21 милијарди, вреди нешто више од БДП-а пет држава централне Азије заједно: Казахстана, Узбекистана, Туркменистана, Киргистана и Таџикистана. Укупна вредност БДП-а ових држава износи 271,50 милијарди долара.

Алфабет, матична компанија Гугла и њених подружница, има широк спектар производа и услуга укључујући претраживаче, Андроид оперативни систем, сервисне компаније као што је "Г Суите".

Укупна тржишна капитализација Алфабета износи 786,09 милијарди долара, што је више од уједињеног БДП-а 38 афричких држава. Те државе чине више од 70 одсто држава афричког континента, углавном позиционираних у подсахараској регији. Неке од тих држава су: Лесото, Боцвана, Намибија, Зимбабве, Малави и Мадагаскар...

Фејсбук, највећа друштвена мрежа, остаје водећи учесник у технолошком сектору. Тренутна тржишна капитализација Фејсбука износи 560,62 милијарде долара, нешто више од БДП-а Аргентине, која је на другом месту у Јужној Америци одмах иза Бразила.

Амазон, водећа компанија у интернет малопродајној индустрији, укупно вреди 956,55 милијарди долара. Његова вредност је скоро иста као вредност удруженог БДП-а девет земаља Латинске Америке: Колумбије, Уругваја, Парагваја, Боливије, Перуа, Еквадора, Венецуеле, Гвајане и Суринама. Укупан износ БДП-а ових девет земаља заједно износи 914,55 милијарди долара.

Виза, једна од водећих фирми за финансијске сервисе у свету, има тржишну капитализацију у износу од 398 милијарди долара, већу од БДП-а девет земаља централне Америке: Коста Рике, Панаме, Никарагве, Хондураса, Ел Салвадора, Гватемале, Белизеа, Јамајке и Доминиканске Републике. 

Укупна тржишна капитализација компаније Епл износи 939,67 милијарди долара, што не нешто више од пола БДП-а Русије. Русија има 12. највећи БДП на свету.

Тржишна капитализација неке компаније једнака је производу њене тржишне цене и укупног броја емитованих акција.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести