За дан збрисано 2,1 одсто укупног богатства 500 супербогаташа

ЊУЈОРК: Драматичан пад акција на Волстриту збрисао је у понедељак 2,1 одсто нето вредности заједничког богатства 500 најимућнијих људи на планети, јавља агенција "Блумберг".
1
Фото: pixabay.com

Двадесет и један члан на "Блумберговој" листи милијардера изгубио је по једну милијарду долара или више, пошто су инвеститори панично реаговали на појачане тензије између САД-а и Кине. 

Џеф Безос, оснивач компаније Амазон, претрпео је највећи губитак од чак 3,4 милијарде долара, услед суноврата акција тог онлајн трговца. Ипак, он је и даље на трону као најбогатији човек света, са богатством у износу од 110 милијарди долара.

Ови губици представљају нагли преокрет за светске супербогатуне, који су до јуче бележили стални раст вредности акција њихових компанија.

Богатство најимућнијин људи на планети топи се последњих недеља и на другим светским меридијанима. Хонконшку богаташку елиту погађају деветонедељни протести који блокирају улице у финансијском центру града, што врши притисак на раст и нагриза цене домаћих акција. 

Нето вредност имовине 10 најбогатијих тајкуна, који своје богатство црпу из компанија које котирају на Хонкошкој берзи, пала је за 19 милијарди долара од 23. јула.

Упркос јучерасњих великих губитака, 500 најбогатијих појединаца са "Блумбергове" листе поседују заједно готово 5,4 хиљаде милијарди долара, што је повећање од 11 процената у односу на 1. јануар ове године.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести