ПКС: Смањење пореза и доприноса на зараде за бржи раст

БЕОГРАД: Привредна комора Србије наставља да се залаже за смањење високог пореског оптерећења зараде, кроз смањење стопе доприноса за ПИО и здравствено осигурање, кажу у ПКС и поручују да би то сигурно створило услове и за бржи економски раст земље и пораст запослености. 
1
Фото: Tanjug

Такође, кроз јавно-приватни дијалог разматрају се други начини за финансирање здравственог система, чиме би се смањило оптерећење на плате, наводе у ПКС поводом најаве додатног смањења пореза и доприноса на зараде.

"Иницијативом ПКС-а је предложено сукцесивно самањење пореза и доприноса на зараде у наредних пет година, са 63 одсто на 46 одсто", рекао је за Тањуг помоћник директора Сектора за стратешке анализе, аналитику и услуге ПКС Бојан Станић.

Подсетио је да је изменама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, крајем прошле године, смањена стопа доприноса за осигурање за случај незапослености, циме је оптерећење са 63 одсто смањено на 62 одсто.

Станић каже да би се смањењем оптерећења зарада порезима и доприносима сигурно створили услови за бржи економски раст земље, али и за запошљавање нових радника јер би то, наводи, смањило цену рада коју плаћа послодавац. 

"Корист од мањег опорезивања на крају би имали и послодавац и запослени.

Растерећењем зарада, послодавци би вишак новца искористили или за нове инвестиције или за повећање плата.

У оба случаја, сматра, средства би се вратила у републички буџет.

Такође, додаје, Србија и даље има релативно висок удео сиве економије, а смањење пореског оптерећења за послодавце је једна од мера за њено сузбијање, чији ће се ефекти видети у наредним годинама.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести